Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 19:58
ΕΜΒΟΛΙΑ

Allianz: Πόσο κοστίζουν οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό

Allianz: Πόσο κοστίζουν οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό

Πλήγμα 90 δισ. ευρώ στην οικονομία της ενδέχεται να υποστεί εφέτος η Ε.Ε., εάν δεν φτάσει τον ρυθμό εμβολιασμού κατά της COVID-19 που έχουν άλλες περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με σημερινή μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz σε συνεργασία με την εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes.

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. δέχονται κριτική για καθυστέρηση στην έναρξη των εμβολιασμών, με τους επικριτές τους να επικαλούνται την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως ένδειξη αποτυχίας του σχεδιασμού των Βρυξελλών.

Για να επιτύχει τον στόχο για ανοσία του 70% των ενηλίκων ως το καλοκαίρι, η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει στο εξαπλάσιο τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη.
Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ανοσία της αγέλης δεν θα έχει επιτευχθεί πριν από το 2022, σύμφωνα με την έρευνα, οι συντάκτες της οποίας επισημαίνουν ότι όσο περισσότερος καιρός χρειαστεί για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της Ευρώπης, τόσο περισσότερο καιρό η οικονομία θα πλήττεται και θα μένει πίσω στην ανάκαμψη από τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns.

«Ένα ευρώ που δαπανάται για την επίσπευση των εμβολιασμών (μέσω υποδομών και αυξημένης παραγωγής εμβολίων) θα μπορούσε να αποτρέψει απώλειες τετραπλάσιων ευρώ», υπογραμμίζουν επίσης.

Η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ε.Ε. καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες κατά τρεις με τέσσερις εβδομάδες τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 λόγω μιας πιο αυστηρής διαδικασίας έγκρισης. Τα προβλήματα σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων αναμένεται να αμβλυνθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά η αύξηση της παραγωγής παραμένει μια πρόκληση, σημείωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News