Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 18:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Rollercoaster» η μετοχή της Gamestop – Απώλειες σχεδόν 70% σε 2 ημέρες 

«Rollercoaster» η μετοχή της Gamestop – Απώλειες σχεδόν 70% σε 2 ημέρες 

Στο επίκεντρο για άλλη μία συνεδρίαση βρίσκεται και σήμερα η μετοχή της Gamestop, αυτή τη φορά όμως για τον αντίθετο λόγο για τον οποίο απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες τους επενδυτικούς κύκλους και όχι μόνο. 

Η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών σήμερα πραγματοποιεί βουτιά στο κενό, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά υποχώρηση έως 60%, φθάνοντας σε εκείνο το σημείο μαζί με τις απώλειες της Δευτέρας περί του 30% στο -90%, σε διάστημα δύο ημερών. 

Η μεταβλητότητα της μετοχής κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις είναι τέτοια που θυμίζει την πορεία σε τρενάκι rollercoaster, με τις απώλειες των δύο τελευταίων συνεδριάσεων να υποδηλώνουν ότι μάλλον επιστρέφει η εκλογίκευση στις τάξεις ακόμη και των «σταυροφόρων» μικροεπενδυτών, οι οποίοι συσσωρεύθηκαν μαζικά στις μετοχές εταιρειών όπως οι Gamestop, AMC, Nokia και Blackberry, θέλοντας να επιφέρουν πλήγμα στα κερδοσκοπικά funds που είχαν στοιχηματίσει σε πτώση τους. 

Στο μερικό αυτό μάζεμα των σημερινών απωλειών της μετοχής της Gamestop, συνέβαλε η απόφαση της μεσιτικής Robinhood, να χαλαρώσει τον περιορισμό διαπραγμάτευσης των προαναφερόμενων μετοχών. 

Ειδικότερα κάθε πελάτης μπορεί να αγοράσει έως 100 μετοχές της Gamestop από 20 που ίσχυε έως σήμερα, 1.250 μετοχές της AMC από 350 ενώ για τη Nokia διατήρησε το όριο των 2.000 τεμαχίων. 

Η αθρόα αυτή συσσώρευση των επενδυτών στη μετοχή της Gamestop είχε σαν αποτέλεσμα, το ποσοστό των short θέσεων επί των μετοχών που βρίσκονται σε διασπορά, να κάνει βύθιση στο 53% από περισσότερο από 110% πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3. 

Να σημειωθεί όμως ότι η Gamestop είναι μια εταιρεία με ζημιές το 2019, η οποία χτυπημένη από την πανδημία του κορωνοϊού ετοιμαζόταν να κλείσει κάποια από τα καταστήματά της και τα στοιχήματα για πτώση της μετοχής της, ήταν λογικό να πολλαπλασιασθούν. 

Ωστόσο η παρότρυνση της ομάδας WallStreetBets να αγοράσουν την εν λόγω μετοχή, προκάλεσε απώλειες στα funds την περασμένη εβδομάδα περί των 20 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους, τα οποία και κατάφεραν να τις περιορίσουν στα 13,4 δισ. δολάρια, όπως επισημαίνει η S3. 

Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται τότε το παρελθόν έχει δείξει ότι μετά τέτοιες αλλοπρόσαλλες κινήσεις οι μετοχές επιστρέφουν περίπου στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν πριν αρχίσουν τη διαστημική τους πορεία. Τρανή απόδειξη η περίπτωση της μετοχής της Volkswagen το 2008, όταν σε διάστημα τεσσάρων ημερών η αξία της τετραπλασιάσθηκε και μετά από 60 ημέρες επανήλθε σχεδόν στα ίδια επίπεδα. 

«Rollercoaster» η μετοχή της Gamestop – Απώλειες σχεδόν 70% σε 2 ημέρες -1

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News