Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί – Τρεις απλοί τρόποι και μια θεωρία
Σας έχει τύχει να είστε τόσο απορροφημένοι σε μια κατάσταση που να νομίζετε ότι ο χρόνος κυλάει χωρίς να το καταλαβαίνετε; Το αίσθημα ότι βρίσκεστε στον ρυθμό, στη «ροή», είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Θα σκεφτεί κανείς ότι, συνήθως, νιώθουμε ότι ο χρόνος «τρέχει» όταν περνάμε χαλαρά και καλά και όχι όταν πιεζόμαστε να αποδώσουμε στο αντικείμενο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε και στους στόχους που έχουμε βάλει.
Ο David Melnikoff, ειδικός σε θέματα παραγωγικότητας και βοηθός καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Stanford Graduate School of Business εξηγεί ότι στους ανθρώπους αρέσει να βρίσκονται σε καταστάσεις ροής, που μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγικά meeting εργασίας ή να εξηγήσουν την παρόρμησή τους για ατελείωτο scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα social media είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν όπως τα τυχερά παιχνίδια, για παράδειγμα όπως ο κουλοχέρης: «Όταν κάνουμε κύλιση, περιστρέφουμε τον τροχό για να μειώσουμε την αβεβαιότητά μας σχετικά με αυτό το ερώτημα: Πώς θα νιώσω μετά;», εξηγεί ο Melnikoff. Η πράξη του τραβήγματος του μοχλού μετατρέπει ένα αβέβαιο αποτέλεσμα σε βέβαιο. Ακόμα και αν αυτό δεν φαίνεται παραγωγικό ή δύσκολο, παρόλα αυτά εξηγεί την κατάσταση ροής.
Η θεωρία της ροής, ενός όρου τον οποίο καθιέρωσε τη δεκαετία του 1970 ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, μιλάει για «την πλήρη συμμετοχή σε μια δραστηριότητα» που προέρχεται από το να βρείτε μία πρόκληση στην οποία μπορείτε να βυθιστείτε πλήρως. Η έρευνα του Melnikoff αντικρούει αυτή την ιδέα: Αν θέλετε να είστε ιδιαίτερα παραγωγικοί, αρκεί να πάρετε μια αβέβαιη κατάσταση και να βρείτε πώς να ασκήσετε κάποιο έλεγχο πάνω της, λέει.
2+1 τρόποι για να μπείτε σε κατάσταση ροής
1. Προσθέστε αβεβαιότητα
Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται αυτό πρόκειται για την καλύτερη τεχνική, σύμφωνα με τον Melnikoff. Όσο περισσότερα άγνωστα θέματα αντιμετωπίζετε, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχετε για να μετατρέψετε το καθένα σε ένα βέβαιο αποτέλεσμα, μας λέει.
Αναδιαμορφώνοντας τις εργασίες, προσθέτετε αβεβαιότητα. Για παράδειγμα αντί να προσπαθείτε να καθαρίσετε όλα τα εισερχόμενα mail σας, κάτι που μπορεί να σας φανεί μη διαχειρίσιμο, βάλτε ένα χρονόμετρο για 15 λεπτά και δείτε πόσα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορείτε να διαχειριστείτε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
2. Αποφύγετε τις ερωτήσεις «ναι» ή «όχι»
Αποφύγετε να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις τύπου «ναι ή όχι», λέει ο Melnikoff. Όταν κάθεται να γράψει μια ακαδημαϊκή εργασία, δεν αναρωτιέται αν μπορεί να τελειώσει ένα συγκεκριμένο τμήμα μέσα στην επόμενη ώρα. Αντ’ αυτού, αναρωτιέται πόσες λέξεις μπορεί να γράψει μέσα στην επόμενη ώρα και βάζει στόχο να συνεχίσει να γράφει μέχρι να τελειώσει αυτό το χρονικό διάστημα.
Οι δυαδικές εργασίες, όπου τα μόνα αποτελέσματα είναι η επιτυχία ή η αποτυχία, δεν ευνοούν τη ροή. Αντί να αναρωτιέστε αν μπορείτε να ολοκληρώσετε και τα 12 αντικείμενα στη λίστα με τις δουλειές σας πριν από τις 5 μ.μ., προσπαθήστε να προκαλέσετε τον εαυτό σας να τελειώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά.
3. Σκεφτείτε με άλλους όρους
Προκαλέστε τον εαυτό σας ρωτώντας: Σε πόσες διαδοχικές ερωτήσεις μπορώ να απαντήσω; Πόσα συνεχόμενα σουτ μπορώ να πετύχω στο γήπεδο του μπάσκετ; Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός προσπαθειών που χρειάζομαι για να θεωρήσω τον εαυτό μου επιτυχημένο;
Δεδομένου ότι ερωτήσεις όπως: «Μπορώ να πετύχω τα επόμενα πέντε σουτ στη σειρά;» έχουν ένα αποτέλεσμα ναι ή όχι, είναι καλύτερα να εστιάσετε σε έναν πιο ασαφή αριθμό διαδοχικών επιτυχιών ή αποτυχιών, λέει ο Melnikoff.
Τίποτα από αυτά δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τις άλλες στρατηγικές παραγωγικότητας. Αντίθετα, αυτές οι συμβουλές έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διεκπεραιώσετε τη λίστα με τις εργασίες σας ή το ημερολόγιό σας με τα deadlines, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερο άγχος.
«Οι άνθρωποι εκτιμούν την αίσθηση ότι είναι παραγωγικοί… Αυτή η αίσθηση του σκοπού και της εκπλήρωσης κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους», αναφέρει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Οι 3+1 συμβουλές για επιτυχία στις business – Από ανθρώπους που έγιναν εκατομμυριούχοι
Το Νο 1 χαρακτηριστικό για να είστε επιτυχημένοι
«Μύθος» τα περί ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News