Dataland: Στα σκαριά το πρώτο μουσείο Τεχνητής Νοημοσύνης
Το πρώτο μουσείο τέχνης από Τεχνητή Νοημοσύνη ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στο Λος Άντζελες, ένας διακεκριμένος καλλιτέχνης AI, προκειμένου, όπως αναφέρει, να αναδείξει τη «διασταύρωση της ανθρώπινης φαντασίας και του δημιουργικού δυναμικού των μηχανών».
Το μουσείο που θα έχει την ονομασία Dataland, αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2025, δίπλα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Broad και την έδρα της φιλαρμονικής του Λος Άντζελες, δημιουργώντας έναν χώρο για την τέχνη της Τεχνητής Νοημοσύνης ανάμεσα σε μερικούς από τους πιο διάσημους πολιτιστικούς χώρους του Λος Άντζελες.
Τα έργα Τεχνητής Νοημοσύνης του συνιδρυτή της Dataland, Refik Anadol, 38 ετών, που έχουν χαρακτηριστεί ευχάριστα για το κοινό αλλά και αμφιλεγόμενα, έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Serpentine και, πιο πρόσφατα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Anadol έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με την αξία της τέχνης που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς τα πλήθη φέρονται να έχουν «μαγευτεί» από τους τεράστιους διαδραστικούς ψηφιακούς καμβάδες του, ενώ ορισμένοι κριτικοί τέχνης τους έχουν απορρίψει ως υπερβολικούς και μέτριους.
Στους στόχους του Anadol τώρα είναι να δημιουργήσει έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο για καλλιτέχνες όπως ο ίδιος, ανάμεσα σε μερικούς από τους πιο εξέχοντες χώρους υψηλής κουλτούρας του Λος Άντζελες και δεσμεύεται ότι το μουσείο τέχνης Τεχνητής Νοημοσύνης θα προωθεί την «ηθική AI» και θα χρησιμοποιεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Το Λος Άντζελες – και η Καλιφόρνια – είναι το κατάλληλο μέρος για να φανταστεί κανείς νέους κόσμους», δήλωσε ο Anadol. Αν και είναι παλιός θαυμαστής της ταινίας Blade Runner, απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει κάτι δυστοπικό στην ίδρυση ενός μουσείου τέχνης Τεχνητής Νοημοσύνης στην καρδιά του Λος Άντζελες. «Αυτό το μουσείο είναι ουτοπικό», όπως είπε.
Με το Dataland, ο ίδιος και η μικρή ομάδα καλλιτεχνών και τεχνολόγων που συνεργάζεται, ελπίζουν να ανακαλύψουν εκ νέου το μουσείο την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναδεικνύοντας παράλληλα το καινοτόμο έργο των ψηφιακών καλλιτεχνών, οι οποίοι εδώ και καιρό αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τα πιο παραδοσιακά καλλιτεχνικά ιδρύματα. Παράλληλα θα παράσχει έναν χώρο για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian
Διαβάστε επίσης:
Δύο χρόνια από το πρώτο ChatGPT: Τα chatbot κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας
Πίνακας του Magritte «χτυπάει» 95 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News