Χωλαίνει η οικονομία του ρυζιού στην Ιαπωνία – Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ
Το βασικό υλικό για πολλά ιαπωνικά πιάτα είναι το ρύζι, το οποίο όμως τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έλλειψη στη χώρα ιδίως λόγω του κακού καιρού και της εκτίναξης στον αριθμό των τουριστών. Ταυτόχρονα, οι περιοριστικές πολιτικές ρυζιού που εφαρμόζονται στην Ιαπωνία έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη έλλειψη των τελευταίων δεκαετιών.
«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει έλλειψη ρυζιού, που έχει ως αποτέλεσμα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την παραγωγή τα τελευταία τρία χρόνια, φέρνοντας τα αποθέματα στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια», σημείωνε πριν μερικές ημέρες το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας σε σχετική έκθεση. Εκτός αυτού, οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερο ρύζι απ’ ό,τι συνήθως, καθώς προετοιμάζονται για την εποχή των τυφώνων και λόγω προειδοποίησης για μεγάλο σεισμό, όπως ανέφερε το υπουργείο.
Τον Αύγουστο, τα σούπερ μάρκετ πολλές φορές εξάντλησαν τα αποθέματά τους σε λευκό ρύζι και έτσι τα καταστήματα περιόριζαν τις αγορές σε μία συσκευασία ανά άτομο. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης NHK απέδωσε εν μέρει την έλλειψη στη μαζική εισροή τουριστών στη χώρα, οι οποίοι δοκιμάζοντας την τοπική γαστρονομία, ανέβασαν τη ζήτηση για σούσι και άλλα πιάτα με ρύζι. Έτσι, οι τιμές του ρυζιού άγγιξαν τα 112,67 δολάρια ανά 60 κιλά τον Αύγουστο, καταγράφοντας άνοδο 3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 5% από την αρχή του έτους.
Τα αποθέματα της χώρας σε ρύζι διαμορφώθηκαν στο 1,56 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια.
Τι ρόλο παίζουν οι τουρίστες
Η κατανάλωση ρυζιού από τους τουρίστες υπολογίζεται πως αυξήθηκε από 19.000 τόνους για το διάστημα Ιουλίου 2022-Ιουνίου 2023 σε 51.000 τόνους την περίοδο Ιουλίου 2023-Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τον Oscar Tjakra, υψηλόβαθμο αναλυτή για τον τομέα παγκόσμιων τροφίμων και τη γεωργία στη Rabobank. Βέβαια, ενώ η κατανάλωση των τουριστών υπερδιπλασιάστηκε, συνεχίζει να είναι αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με την εγχώρια κατανάλωση της Ιαπωνίας, η οποία ξεπερνά τα 7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η Ιαπωνία δέχθηκε αριθμό-ρεκόρ επισκεπτών, περίπου 17,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας σημαντικά το προηγούμενο ρεκόρ του 2019. Η τάση αυτή συνεχίζεται και το δεύτερο εξάμηνο, με 3,3 εκατ. τουρίστες να υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα τον Ιούλιο, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ από τις τοπικές τουριστικές αρχές.
Οι παράγοντες-κλειδιά
Στο μεταξύ, η παραγωγή στην Ιαπωνία συρρικνώνεται, καθώς οι καλλιεργητές γερνούν και λιγότεροι νέοι απορροφώνται πλέον στον κλάδο. Επίσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η χώρα επλήγη από συναπτά κύματα καύσωνα, επηρεάζοντας και καταστρέφοντας τις σοδειές.
Οπως όμως δήλωσε στο CNBC ο Joseph Glauber, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Ερευνας Πολιτικής Τροφίμων, ναι μεν παίζουν ρόλο οι μικρότερες σοδειές και η κατανάλωση των τουριστών, όμως τελικά βασικός παράγοντας στην έλλειψη ρυζιού είναι η στάση πολιτικής που ακολουθεί η χώρα. «Η οικονομία ρυζιού της Ιαπωνίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από την παγκόσμια αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, η Ιαπωνία επιβάλλει υψηλότατους δασμούς 778% στην εισαγωγή ρυζιού, ώστε να προστατεύσει τους καλλιεργητές της. Κι ενώ η χώρα έχει δεσμευτεί να εισάγει κατ’ ελάχιστον 682.000 τόνους ρυζιού τον χρόνο σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το ρύζι αυτό δεν φτάνει στα τραπέζια των καταναλωτών και χρησιμοποιείται ιδίως για επεξεργασία και ως ζωοτροφή.
Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές ρυζιού από την Ιαπωνία έχουν εξαπλασιαστεί από το 2014 έως το 2022 σχεδόν στους 30.000 τόνους.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλότερες τιμές του ρυζιού ανέβασαν περαιτέρω τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, στο 2,8%, μαζί με υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Το ρύζι και οι τιμές της σοκολάτας ήταν αυτά που «έσπρωξαν» περισσότερο προς τα επάνω τις τιμές των τροφίμων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Τουρισμός: Θύμα της επιτυχίας της η Ιαπωνία
Πώς να βήξεις και πότε να κάνεις ντους: Οι κανόνες για τουρίστες στην Ιαπωνία
Τέλος η εποχή του φθηνού χρήματος – Ανησυχούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ιαπωνία
Πώς η Ιαπωνία έγινε η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News