Κίνα: Ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας
Ένα μεγάλο πακέτο μέτρων που στοχεύει στην τόνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας.
Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Pan Gongsheng, ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του κόστους δανεισμού και μέτρα που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό τους.
Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται έπειτα από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων κατά τους τελευταίους μήνες, τα οποία ενέτειναν τις υποψίες ότι η κινεζική οικονομία δεν θα επιτύχει τον επίσημο στόχο για ανάπτυξης 5% φέτος.
Μιλώντας σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου, μαζί με αξιωματούχους δύο ακόμα χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών, ο Pan είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν σε αποθεματικό οι τράπεζες (πρόκειται για το reserve requirement ratio – RRR).
Το RRR θα μειωθεί αρχικά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε μια κίνηση που αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 1 τρισ. γουάν (142 δισ. δολάρια).
Όπως είπε ο Pan, ενδεχομένως να γίνει και άλλη μείωση αργότερα μέσα στο έτος.
Στα άλλα μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της αγοράς ακινήτων της Κίνας, η οποία μαστίζεται από την κρίση, ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων για τα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια και τη μείωση της ελάχιστης προκαταβολής για όλους τους τύπους κατοικιών στο 15%.
Ο κλάδος των ακινήτων της χώρας βρίσκεται σε μια απότομη πτώση από το 2021, με αποτέλεσμα αρκετοί κατασκευαστές να έχουν καταρρεύσει, αφήνοντας μεγάλο αριθμό απούλητων κατοικιών και πολλά ημιτελή οικοδομικά έργα.
Τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας έρχονται λίγες μέρες αφότου η Federal Reserve των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, κάνοντας μάλιστα μια μεγάλη μείωση 50 μονάδων βάσης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Συγκρατημένα βήματα τόνωσης της ασθμαίνουσας οικονομίας
Κίνα: Μείωση επιτοκίων και προσδοκίες για μέτρα στήριξης της οικονομίας
Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν ήρθε ποτέ – Σε κρίση η Νο2 οικονομία του κόσμου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News