Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 21:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κυνήγι των YouTubers η εφορία στην Ισπανία

Στο κυνήγι των YouTubers η εφορία στην Ισπανία

Στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών έχουν μπει Ισπανοί που είναι δημοφιλείς στο YouTube, μετά την κίνησή τους να δηλώσουν ως τόπο κατοικίας το κρατίδιο της Ανδόρας, στο οποίο οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλότεροι από της Ισπανίας. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα  η εφορία της Ισπανίας, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τα «μεγάλα δεδομένα» για την παρακολούθηση εκείνων που προσποιούνται ότι διαμένουν στο εξωτερικό με σκοπό να φοροδιαφεύγουν. 

Στην Ισπανία, ο φόρος εισοδήματος για ποσά μεγαλύτερα των 300.000 ευρώ ετησίως ανέρχεται στο 47%, σε σύγκριση με το 10% της Ανδόρας για κέρδη άνω των 40.000 ευρώ.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Ρούμπεν Ντόμπλας, ο οποίος είναι γνωστός στο YouTube με το όνομα El Rubius, ανακοίνωσε ότι μετακόμισε στην Ανδόρα, προκαλώντας μια συζήτηση στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πού πρέπει να καταβάλουν φόρους οι περσόνες στα ψηφιακά μέσα.  Άλλες δημοφιλείς προσωπικότητες του YouTube όπως οι TheGrefg, Vegetta777, Willyrex και Patry Jordan έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ανδόρα, από την Ισπανία.

Το κανάλι του Ντόμπλας είναι στην 50άδα με τα πιο δημοφιλή κανάλια του YouTube στον κόσμο με 3,9 εκατομμύρια συνδρομητές, με το ετήσιο εισόδημά του να εκτιμάται έως και 2,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το SocialBlade. 

«Είμαι Youtuber τα τελευταία 10 χρόνια, αποδίδοντας σχεδόν το ήμισυ των κερδών μου σε φόρους στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter. «Οι φορολογικοί κανόνες στην Ισπανία δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτό το νέο κύμα δημιουργών στο διαδίκτυο και εξακολουθούν να μην είναι. Ο κατάλογος με τα επαγγέλματα δεν έχει ενημερωθεί από το 1990», συμπληρώνει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News