Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 21:46
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Κατά 6,5% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών το 2020

Κατά 6,5% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών το 2020

Αύξηση 6,5% παρουσίασε oι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών το 2020, χάρη στη ζήτηση για τεχνολογικό εξοπλισμό για τη στήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας και της τηλεκπαίδευσης στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Βιομηχανιών Ημιαγωγών (SIA).

Οι συνολικές πωλήσεις ανήθλαν στην αξία των 439 δισ.δολαρίων, με την Κίνα να αποτελεί και πάλι το μεγαλύτερο καταναλωτή σε ηλεκτρονικά ανταλλακτικά είδη: oι πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν 5% στα 152 δισ.δολάρια. Η αμερικανική αγορά ημιαγωγών σημείωσε ρυθμό αύξησης 20% με την αξία των πωλήσεων στα 94 δισ.δολάρια, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη οι πωλήσεις μειώθηκαν 6%.

Οι κατασκευαστές ημιαγωγών ευνοήθηκαν από τις αγορές laptops από εργαζομένους και γονείς για να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως εργασία και μάθηση. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκπροσώπησαν το 47% των συνολικών πωλήσεων του 2020, με τις ΗΠΑ να διατηρούν το καθεστώς τους ως κέντρο των μεγαλύτερων κατασκευαστών επεξεργαστών. Ωστόσο, το μέγεθος της μεταποιητικής παραγωγής στις ΗΠΑ συνέχισε να μειώνεται. Μόλις το 12% της παραγωγής τσιπ κατασκευάστηκε σε αμερικανικά εργοστάσια το 2020, συγκριτικά με το 37% του 1990. 

«Η μείωση αυτή θα συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την αμερικανική κυβέρνηση. Είναι άκρως αναγκαίο η αμερικανική κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους αμερικανικούς κατασκευαστές επεξεργαστών και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε έρευνα, ούτως ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να επωφεληθου΄ν από την αυξανόμενη ζήτηση και να παράγουν περισσότερους ημιαγωγούς», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της SIA Τζον Νιούφερ. 

Από την πλευυρά του, το Πεκίνο δεσμεύθηκε να επενδύσει περισσότερα από 160 δισ.δολάρια για τη δημιουργία ενός ισχυρού κινεζικού κλάδου ημιαγωγών περιορίζοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να βάζει περιορισμούς σε εταιρείες όπως η Huawei. Να σημειωθεί ότι η βιομηχανία ημιαγωγών έει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Ο εμπορικός πόλεμος οδήγησε πολλούς αμερικανούς κατασκευαστές να μεταφέρουν μέσω outsourcing την παραγωγή τους σε άλλες αγορές, ειδικά στην Ταϊβάν. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News