Ο Bill Gates αποκαλύπτει – Τι θα έκανε αν άρχιζε σήμερα από την αρχή
O Bill Gates ήταν 20 ετών όταν έστησε την Microsoft, μια εταιρεία που αξίζει σήμερα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της μεγαλύτερης στον κόσμο.
Τι θα γινόταν, όμως, εάν χρειαζόταν να τα κάνει όλα από την αρχή; Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος λέει ότι θα έμπαινε στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, με μια startup που θα εστίαζε στο AI.
«Σήμερα, κάποιος θα μπορούσε να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια για μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης εάν έχει μόνο ένα σχεδιάγραμμα με μερικές ιδέες», είπε ο Gates στο CNBC.
Έτσι, εάν ξεκινούσε από την αρχή και κατάφερνε να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια, θα προσπαθούσε να στήσει έναν ανταγωνιστή στις δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης της Google, της Nvidia ή της OpenAI (η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από την Microsoft), λέει.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα έβρισκε κάποια συγκεκριμένη, εξειδικευμένη βιομηχανία όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη και θα επιχειρούσε να αναπτύξει την startup του σε έναν τομέα όπου θα είχε ελάχιστο ανταγωνισμό.
Για να ξεχωρίσει μια μικρή εταιρεία «πρέπει να διαλέξεις κάτι το οποίο θα κάνεις με μοναδικό τρόπο», σημειώνει.
Βέβαια, οι startups που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ήδη αντλήσει χρηματοδότηση άνω των 26 δισ. δολαρίων φέτος, δείχνουν τα στοιχεία του Pitchbook, κάτι που σημαίνει ότι όσες εταιρείες δεν έχουν κινηθεί ήδη, ίσως να έχουν μείνει πίσω.
Όμως, ο Gates λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τόσο το σκηνικό καθώς θα αναπτύσσεται, ώστε κάθε νέα τεχνολογική startup θα πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να βρει μια θέση σε αυτή τη βιομηχανία.
Βέβαια, ο Gates αναγνωρίζει ότι η υποθετική startup του πιθανότατα δεν θα γινόταν τόσο επιτυχημένη όσο η Microsoft.
Όταν δημιουργήθηκε η Microsoft, το 1976, μόνο «χομπίστες» σαν τον Gates και τον συνεταίρο του, Paul Allen, μπορούσαν να φανταστούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έπαιζαν μια μέρα οι υπολογιστές. Αυτή η πρώιμη πίστη τους στην τεχνολογία, σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να «στρατολογούν» προγραμματιστές και να αναπτύσσουν λογισμικό, τους βοήθησαν να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο σε μια αγορά που μόλις γεννιόταν.
«Ήμουν τυχερός γιατί η πίστη μου στο λογισμικό με έκανε μοναδικό. Το να πιστεύω απλά στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτό δεν είναι πολύ μοναδικό. Επομένως, θα έπρεπε να αναπτύξω κάποια μοναδική άποψη για το πώς σχεδιάζεις συστήματα τεχνητής νοημοσύνης – Κάτι που να μην κατανοούν οι άλλοι άνθρωποι», λέει ο Gates.
Αναγνωρίζει, βέβαια, τη δυσκολία. Εάν ήταν και πάλι ένας 20χρονος επιχειρηματίας, θα έπρεπε να ελπίζει ότι ο «νεαρός εγκέφαλός του» θα αναγνώριζε κάτι στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την τεχνητή νοημοσύνη οι άλλες εταιρείες και θα έλεγε: «Ω, ο τρόπος που δουλεύουν αυτά τα πράγματα είναι τόσο ανόητος».
Επομένως, η συμβουλή του προς τους σημερινούς entrepreneurs είναι απλή: Αρχίστε να σκέφτεστε τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει την επιχείρησή σας ή την καθημερινότητά σας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Αυτά τα δύο πράγματα κρατούν τον Bill Gates ξάγρυπνο τα βράδια
Bill Gates: Οι 6 συμβουλές του για να γίνετε πετυχημένοι
Όταν ο 18χρονος Bill Gates ζητούσε δουλειά: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News