Green Economy Παρασκευή 13/09/2024, 07:11
GREEN ECONOMY

Ταράζει τα νερά στην αγορά εργασίας η πράσινη μετάβαση – Νέες ανάγκες, νέοι μισθοί

Ταράζει τα νερά στην αγορά εργασίας η πράσινη μετάβαση – Νέες ανάγκες, νέοι μισθοί

Με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνεται η απασχόληση σε νέους «πράσινους» κλάδους λόγω της ενεργειακής μετάβασης τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για τεκτονικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες δεξιότητες, αλλά και τις αποδοχές των εργαζομένων. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας (Irena) υπολογίζει ότι το 2022 υπήρχαν ήδη 13,7 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας διεθνώς στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με μία δεκαετία νωρίτερα. Η τάση αυτή αποδόθηκε ιδίως στην ηλιακή ενέργεια, έναν τομέα που απορρόφησε τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την Irena, περίπου το 41% των «πράσινων» θέσεων εργασίας βρίσκεται στην Κίνα.

Μέχρι το 2030, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι θα προστεθούν επιπλέον 8 εκατ. θέσεις εργασίας διεθνώς στην πράσινη ενέργεια. Αντίστοιχα, οι θέσεις  στον τομέα των ορυκτών καυσίμων προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,5 εκατ. το ίδιο διάστημα.

Οι τεράστιες ανάγκες για εργατικό δυναμικό στον τομέα της πράσινης ενέργειας προοιωνίζεται σημαντικές μεταβολές στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Πρόσφατη έκθεση του ΟΑΣΑ διαπιστώνει πως παρότι οι σχετικές θέσεις που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες, όπως οι μηχανολόγοι, τείνουν να είναι καλύτερα αμειβόμενες από άλλους κλάδους, δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλους ρόλους χαμηλότερων δεξιοτήτων, για παράδειγμα στη μεταφορά φορτίων ή στην ανακύκλωση. Επίσης, αναδύθηκαν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των αλλαγών στις κοινωνίες, όταν η απασχόληση μετακινήθηκε σε εναλλακτικές τοποθεσίες. Τέλος, ένα ακόμα σημείο ανησυχίας είναι ότι οι εργαζόμενοι στις πράσινες βιομηχανίες συνδικαλίζονται λιγότερο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαχείριση του αντικτύπου της πράσινης μετάβασης στην αγορά εργασίας θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές της αγοράς εργασίας για τη στήριξη αυτών που επηρεάζονται άμεσα βρίσκονται στο επίκεντρο των στρατηγικών της πράσινης μετάβασης», δήλωσε ο Stefano Scarpetta, επικεφαλής της διεύθυνσης απασχόλησης στον ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση προοπτικών απασχόλησης του ΟΟΣΑ, τουλάχιστον το 25% όλων των θέσεων εργασίας σε κράτη-μέλη «θα επηρεαστούν έντονα από τις πολιτικές των μηδενικών ρύπων», θετικά και αρνητικά.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι θέσεις σε βιομηχανίες με υψηλούς ρύπους στην Ε.Ε., όπως στην προμήθεια ενέργειας με ορυκτά καύσιμα, στην εξόρυξη και την ενεργοβόρα βιομηχανία, θα μειωθούν κατά 14% μέχρι το 2030. Παρότι αποτελούν σχετικά μικρό κομμάτι της απασχόλησης, τέτοιου είδους δουλειές τείνουν να προσφέρουν καλές αποδοχές και να έχουν ισχυρά σωματεία εργαζομένων.

Πάντως, η πράσινη μετάβαση έρχεται να «ταράξει τα νερά» στην παγκόσμια αγορά εργασίας, όσο οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, οι οποίες ανατρέπουν παγιωμένες εργασιακές πρακτικές και επαγγελματικούς ρόλους, μερικές φορές με απρόβλεπτο τρόπο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λίγες οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Τι προσωπικό ψάχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις – Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας

Σαν κακή συνήθεια – Η χώρα που δεν μπορεί να αποβάλει την εξαήμερη εργασία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News