Μην λέτε αυτές τις 2 τοξικές λέξεις στη δουλειά
Οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς στη δουλειά τους, συχνά χρησιμοποιούν δύο λέξεις, που φαινομενικά δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο, αλλά στην πραγματικότητα τους κρατούν πίσω.
H executive coach Melody Wilding, περιγράφει με άρθρο της στο CNBC την περίπτωση του Eric, που είναι υπεύθυνος προγραμματισμού σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας. Ο Eric ψάχνει τρόπους επαγγελματικής ανέλιξης και περισσότερες ευθύνες. Στόχος του είναι να φθάσει στην ανώτερη διοίκηση και γιατί όχι, να πάρει θέση διευθυντή.
Ωστόσο, παρά τη φιλοδοξία και τις δυνατότητές του, ο Eric πιάνει τον εαυτό του να επαναλαμβάνει συνεχώς δύο τοξικές λέξεις. Ποιες είναι αυτές; «Θα περιμένω».
«Θα περιμένω μέχρι να τελειώσω με την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου», λέει στον εαυτό του όταν ανοίγεται μια νέα ευκαιρία για ηγεσία.
«Θα περιμένω μέχρι να τελειώσει η τριμηνιαία μου αξιολόγηση για να το αναφέρω», αποφασίζει όταν σκέφτεται αν πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα στο αφεντικό του.
«Θα περιμένω μέχρι το νέο έτος για να είμαι πιο σταθερός όσον αφορά το ωράριό μου», είναι ο τρόπος με τον οποίο εκλογικεύει την απάντηση σε emails που φτάνουν στις 11 το βράδυ για ακόμα μία φορά.
«Θα περιμένω να ηρεμήσουν τα πράγματα πριν ζητήσω αύξηση», λέει στον εαυτό του, αλλά τα πράγματα δεν ηρεμούν ποτέ.
Μήπως σας θυμίζει κάτι; Το να λέτε «θα περιμένω» μπορεί να φαίνεται λογικό εκ πρώτης όψεως, ωστόσο στην πράξη αυτές οι δύο μικρές λέξεις απλώς θα σας κρατήσουν πίσω.
Γιατί μπορεί να είναι τοξικό για την καριέρα σας
Όπως εξηγεί η Wilding, αυτό που έμαθε δουλεύοντας με χιλιάδες βαθιά σκεπτόμενους, υψηλών επιδόσεων επαγγελματίες είναι ότι το «θα περιμένω» είναι συνήθως μια μορφή μεταμφιεσμένης τελειομανίας, ένας ύπουλος τρόπος να κρατάτε τον εαυτό σας ασφαλή από πιθανή αποτυχία ή κριτική.
Πιστεύετε ότι είστε συνετοί και προετοιμάζεστε. Πείθετε τον εαυτό σας ότι θα έρθει μια μαγική μέρα που επιτέλους θα νιώσετε έτοιμοι να κάνετε αυτό το άλμα. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί απλώς να αποφεύγετε τη δυσφορία.
Αυτές οι δύο μικρές λέξεις σας επιτρέπουν να δικαιολογείτε τους αγώνες σας και να κρατάτε τον εαυτό σας παγιδευμένο στην ικανοποίηση των ανθρώπων και στην υπερβολική σκέψη, μας συμβουλεύει.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Προσοχή στην παγίδα του συχνού job-hopping – Κάθε πότε μπορείτε να αλλάζετε δουλειά;
Συμβουλές καριέρας: Αποδίδει το «πρώτος έρχεσαι – τελευταίος φεύγεις;»
Το Νο 1 χαρακτηριστικό για να είστε επιτυχημένοι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News