Προσοχή στην παγίδα του συχνού job-hopping – Κάθε πότε μπορείτε να αλλάζετε δουλειά;
Οι ειδικοί καριέρας συμβουλεύουν όσους σκέφτονται να αλλάξουν εργασία, να μην το πράξουν, πριν να κλείσουν έναν χρόνο σε αυτή. Όπως συμβαίνει και με άλλες δημοφιλείς συμβουλές καριέρας, ο κανόνας δεν είναι απόλυτος, ωστόσο δεν πρέπει και να αγνοείται.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, οι μισοί διευθυντές προσλήψεων διστάζουν να προχωρήσουν στην πρόσληψη ενός υποψηφίου, του οποίου το βιογραφικό αποκαλύπτει ένα μοτίβο συχνών αλλαγών εργασίας.
Το job-hopping δεν είναι μια νέα πρακτική, αλλά έχει γίνει πιο συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων της γενιάς Z και των millennial, λόγω της «σφικτής» αγοράς εργασίας.
Στις αρχές του 2024, σχεδόν οι μισοί (46%) επαγγελματίες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους πριν από το τέλος ενός έτους, ενώ στην Μεγάλη Παραίτηση του 2021 το ποσοστό ήταν 40%, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft και του LinkedIn, σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους σε 31 χώρες.
Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις μιας πολύ πρόωρης εγκατάλειψης ενός ρόλου, για τις μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές;
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν διαφορετικούς ορισμούς για το τι συνιστά υπερβολικό job-hopping. Για ορισμένους, μπορεί να είναι η αλλαγή εργασίας κάθε 1-2 χρόνια, ενώ άλλοι θα υποστήριζαν ότι πρόκειται για μικρότερο χρονικό διάστημα, όπως την επιλογή του να μετακινηθούν σε άλλη θέση, σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Επιπλέον, υπάρχουν φορές που είναι λογικό να εγκαταλείψετε μια θέση εργασίας πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους, για παράδειγμα όταν οι όροι του ρόλου (τοποθεσία, αμοιβή, αρμοδιότητες κ.λπ.) αλλάζουν σημαντικά, όταν η υγεία ή η ασφάλειά σας κινδυνεύει ή όταν είστε δυστυχισμένοι και είναι σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Πού βρίσκεται η παγίδα
Το να αλλάξετε εργασία πριν τη συμπλήρωση ενός έτους, μπορείτε να το κάνετε μόνο μία φορά «ατιμώρητα». Αν το κάνετε για δεύτερη φορά ή έχετε μια σειρά από μονοετείς παραμονές στο βιογραφικό σας, οι εργοδότες θα αρχίσουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία και την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε σε νέα περιβάλλοντα.
Μπορεί να έχει γίνει λιγότερο ταμπού, αλλά δεν είναι θα πρέπει να γίνει συνήθεια, καθώς δεν κερδίζετε τίποτα με το συνεχές job-hopping, ειδικά αν αυτό δεν έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες άμεσες αποδοχές ή καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.
Ο κανόνας των 90 ημερών
Σε περίπτωση που κάποιος περνάει χρόνο σε μια δουλειά που δεν του ταιριάζει, αυτό συχνά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς μπορεί να ανακόψει την επαγγελματική του ανάπτυξη και να τσακίσει την αυτοπεποίθησή του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να δίνει κανείς σε μια νέα δουλειά 90 ημέρες πριν αναζητήσει άλλες ευκαιρίες. Αν, μέχρι τότε, δεν απολαμβάνετε τη δουλειά και δεν αισθάνεστε καλά με αυτήν, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για άλλον ρόλο, μας λένε οι σύμβουλοι εργασίας.
Κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο να το συγχωρήσουν οι περισσότεροι διευθυντές προσλήψεων παραβλέποντας ένα σύντομο διάστημα ή ακόμη και ένα κενό στο εργασιακό σας ιστορικό, αρκεί να μην είναι συνηθισμένο.
Πώς να εξηγήσετε την εναλλαγή θέσεων εργασίας
Μην αναφέρετε τη δουλειά που αφήσατε – ή που προσπαθείτε να αφήσετε – σε μια συνέντευξη, εκτός αν ο υπεύθυνος πρόσληψης ρωτήσει σχετικά.
Κρατήστε τη συζήτηση απλή και επικεντρωμένη στο μέλλον. Μπορείτε να πείτε: «Το προηγούμενο εργασιακό περιβάλλον δεν ήταν πλέον για μένα και αυτό είναι που ψάχνω για το μέλλον».
Στη συνέχεια, μιλήστε για το πώς η εμπειρία επιβεβαίωσε αυτά που αναζητάτε στον επόμενο ρόλο σας – αξίες όπως η διαφάνεια, η ομαδική εργασία και η καινοτομία, για παράδειγμα – και προσθέστε ότι θέλετε να βρείτε μια εταιρεία όπου μπορείτε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καθοδηγώντας τη συζήτηση προς μια θετική κατεύθυνση θα εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στον υπεύθυνο πρόσληψης ότι δεν είστε επιπόλαιος και πως έχετε πρόθεση να κάνετε τη δουλειά σας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Σκέφτεστε να αφήσετε τη δουλειά σας; Μην παραιτηθείτε!
Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείτε να πείτε σε συνέντευξη για δουλειά
Job hop: Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για να βγάλετε περισσότερα χρήματα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News