Ουκρανία: Το ΔΝΤ πιέζει για υποτίμηση του νομίσματος και αυξήσεις φόρων
Πιέσεις προς την Ουκρανία να υποτιμήσει το νόμισμά της περισσότερο, να μειώσει τα επιτόκια και να ενισχύσει τις προσπάθειες είσπραξης φόρων προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, εκτιμάται ότι θα περιέχει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 15,6 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση 1,1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, εφόσον η αποστολή του ΔΝΤ διαπιστώσει ότι η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος και έχει προγραμματίσει επαρκή κεφάλαια και πολιτικές για να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Και ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg περιμένουν πιέσεις από το ΔΝΤ για την περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας είναι απρόθυμη, με δεδομένο ότι η γρίβνα έχει ήδη χάσει πάνω από το 10% της αξίας της από τον Οκτώβριο, όταν έληξε το καθεστώς σταθερής ισοτιμίας που είχε επιβληθεί μετά την ρωσική εισβολή. Μία τέτοια κίνηση θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών, ανέφεραν πηγές του πρακτορείου.
Άλλωστε, μία υποτίμηση του νομίσματος, όπως και η αύξηση των φόρων, είναι πολιτικά δύσκολες κινήσεις, με δεδομένο ότι οι Ουκρανοί υποφέρουν από τις συνέπειες του πολέμου.
Η Ουκρανία στηρίζεται στην εξωτερική βοήθεια για όπλα και χρηματοδότηση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν ενισχυθεί με περίπου 122 δισ. δολάρια διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους συμμάχους, καθώς και από το ΔΝΤ.
Όμως, η χώρα εξακολουθεί να εμφανίζει δημοσιονομικό έλλειμμα 15 δισ. δολαρίων για το επόμενο έτος, το οποίο δεν έχει ακόμα καλυφθεί από τις οικονομικές δεσμεύσεις των δωρητών.
Για να βοηθήσει να καλυφθεί αυτή η «τρύπα» το ΔΝΤ θα ζητήσει από την κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας να υποτιμήσει γρηγορότερα το νόμισμα και να μειώσει τα επιτόκια εν μέσω μέτριου πληθωρισμού, ώστε τα έσοδα του προϋπολογισμού σε τοπικό νόμισμα να διογκωθούν και ο κρατικός δανεισμός να γίνει φθηνότερος.
Το ΔΝΤ έχει επικρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους, ως ανεπαρκές και έχει ζητήσει, για παράδειγμα, να αυξηθεί ο ΦΠΑ από τα τρέχοντα επίπεδα του 20%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
G7: Στήριξη 50 δισ. στην Ουκρανία μέσω των «παγωμένων» assets της Ρωσίας
ΗΠΑ: Ερχεται νέο πακέτο 2,3 δισ. δολαρίων για όπλα στην Ουκρανία
Ε.Ε.: Συμφωνία των ΥΠΕΞ για αποστολή 1,4 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News