Στοίχημα δισεκατομμυρίων στα esports – Τα φανερά και τα κρυφά κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας
Τους δρόμους του Ριάντ κατέκλυσαν τον περασμένο μήνα χιλιάδες φαν για την έναρξη του Esports World Cup στη Σαουδική Αραβία, του «μουντιάλ» των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, το οποίο αποτελεί και το παρθενικό ταξίδι της χώρας στον συγκεκριμένο χώρο της ψυχαγωγίας. Για το τουρνουά, το οποίο διαρκεί οκτώ εβδομάδες και έχει έπαθλα συνολικής αξίας 60 εκατ. δολαρίων, στήθηκε στο κέντρο της πόλης ένα αντίγραφο ύψους εννέα μέτρων από το χρυσό κύπελλο.
Η φαντασμαγορική διοργάνωση είναι μέρος της στρατηγικής της χώρας για την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και μάλιστα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 38 δισ. δολαρίων στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών μέχρι το 2030 μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου (P.I.F), το οποίο διαχειρίζεται συνολικά 700 δισ. δολάρια.
Και παρότι η προσπάθεια αυτή είναι βέβαια εξαιρετικά σημαντική για τη Σαουδική Αραβία, έχει ήδη επηρεάσει σε έναν βαθμό την παγκόσμια βιομηχανία παιχνιδιών. Επρόκειτο άλλωστε για μια δύσκολη χρονιά στον χώρο. Μετά τις μαζικές απολύσεις που σημειώθηκαν, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και διάσημοι influencers προχώρησαν σε συνεργασίες με πλούσιους Σαουδάραβες, των οποίων βασική δραστηριότητα είναι στο πετρέλαιο.
Τώρα, η Savvy Games Group, μία εταιρεία που ιδρύθηκε και στηρίζεται από το P.I.F., πλέον κατέχει το 40% της συνολικής αγοράς e-sports, των βιντεοπαχνιδιών δηλαδή με τα οποία ασχολούνται επαγγελματίες. Το επενδυτικό ταμείο έχει διοχετεύσει περίπου 6 δισ. δολάρια εξαγοράζοντας εταιρείες του χώρου και περίπου 14 δισ. σε μετοχικά μερίδια.
Ποια είναι τα κίνητρα;
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί μέσω μεγάλων επενδύσεων να βελτιώσει τη φήμη της και να καλύψει το παρελθόν των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ψυχαγωγία και τουρισμό. Αντίστοιχα, έχει κατηγορηθεί για την ίδια τακτική και για τις επενδύσεις της στο γκολφ και το ποδόσφαιρο.
Μάλιστα, ορισμένοι επαγγελματίες βιντεοπαιχνιδιών έχουν δεσμευτεί να μποϊκοτάρουν τις διοργανώσεις της Σαουδικής Αραβίας. Σημαντικό είναι εξάλλου και ότι οι γυναίκες που εργάζονται στις διοργανώσεις, μερικές φορές φορώντας ιδιαίτερα κοστούμια, μπορεί να αιφνιδιάζουν τους επισκέπτες και τους ντόπιους, διότι τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα είναι πολύ περιορισμένα.
Ωστόσο, όσο τα χρήματα από τη Σαουδική Αραβία «απλώνονται» σε ολόκληρο τον κόσμο των e-sports, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τα αποφύγει κανείς. Τώρα, χτίζεται μάλιστα και μία πόλη αφιερωμένη αμιγώς στο gaming, μια ξεχωριστή γειτονιά για βιντεοπαιχνίδια περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από το Ριάντ, που ονομάζεται Qiddiya. Οι εταιρείες της χώρας συνεργάζονται ήδη με κολοσσούς του χώρου, όπως η Sony και η Activision Blizzard, καθώς και ΜΜΕ, όπως το περιοδικό Rolling Stone και το CNN, που θα συμμετάσχουν με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη του οράματος.
Οι επικεφαλής των εταιρειών ψυχαγωγίας στη Σαουδική Αραβία αρνούνται τους ισχυρισμούς για κρυφά κίνητρα της χώρας πίσω από τις επενδύσεις στα βιντεοπαιχνίδια.
Συνολικά, στην προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο, η χώρα έχει διοχετεύσει τεράστια κονδύλια σε σπορ και ψυχαγωγία. Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου για δημιουργία 250 εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών και 39.000 θέσεων εργασίας, ο όμιλος Savvy Games και άλλες εταιρείες που συνδέονται με το P.I.F. έχουν προσελκύσει κορυφαία ταλέντα από τις ΗΠΑ και την Ασία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times
Διαβάστε επίσης:
Η Σαουδική Αραβία μπαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη – Fund 40 δισ. δολ. με την Andreessen Horowitz
Σαουδική Αραβία: Ανοίγει το πρώτο κατάστημα αλκοολούχων ποτών- Μπορούν να πάνε ελάχιστοι
Στην κούρσα για τεχνολογική κυριαρχία τα ΗΑΕ – Οι εύθραυστες ισορροπίες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News