Σκέφτεστε να αφήσετε τη δουλειά σας; Μην παραιτηθείτε!
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως έχει τη σημασία του. Ο 47χρονος αυτοδημιούργητος πολυεκατομμυριούχος αλλά και συνταξιούχος Sam Dogen, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα φέτος από τη δουλειά του, συμβουλεύει: «Ποτέ μην παραιτείστε από τη δουλειά σας!».
Ο Dogen ζούσε ως συνταξιούχος πατέρας από το 2012, αυξάνοντας το παθητικό εισόδημα που έβγαζε μέσω μετοχών, ομολόγων, ακινήτων και άλλων επενδύσεων σε περίπου 380.000 δολάρια τον χρόνο μέχρι το 2023. Επέστρεψε στην εργασία του στα τέλη του περασμένου έτους, αφού πούλησε ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του για να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου σπιτιού.
Το γεγονός ότι έμεινε μόνο τέσσερις μήνες στη νέα του δουλειά είναι η δική του ιστορία αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι φεύγοντας τόσο απότομα, αψήφησε τη δική του συμβουλή, του να μην παραιτείται κανείς αλλά να απολύεται.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Dogen πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Αντί να φύγει, οργάνωσε μια απόλυση που του απέφερε μισθούς τριών μηνών συν μια χαμηλή εξαψήφια αποζημίωση. Αυτά τα χρήματα, σε συνδυασμό με τα 80.000 δολάρια ετησίως που κέρδιζε από παθητικό εισόδημα εκείνη την εποχή, του επέτρεψαν να μεταβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστείτε την αποχώρησή σας από την εργασία σας θα εξαρτηθεί από τις δικές σας συγκεκριμένες συνθήκες. Για τον Dogen, το 2012 σήμανε το τέλος 13 ετών στον κλάδο των επενδυτικών τραπεζών. Είχε δημιουργήσει αρκετό παθητικό εισόδημα ώστε να νιώθει άνετα να φύγει και ήξερε ότι ήθελε να φύγει.
Ήξερε επίσης το είδος της δύναμης που ασκούσε ως υπάλληλος. «Ως προηγούμενο αφεντικό του εαυτού μου, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι όταν ένας πολύτιμος υπάλληλος παραιτείται και σου δίνει προειδοποίηση δύο εβδομάδων ή λιγότερο», λέει.
Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη δύναμη για την αποχώρηση από τη δουλειά που θέλετε. Αν σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, ακολουθούν οι συμβουλές του Dogen για μια κερδοφόρα έξοδο.
Επικοινωνήστε τη δυσαρέσκειά σας
Ξεκινήστε την προσπάθεια ενημερώνοντας τους κατάλληλους ανθρώπους ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με τον τρέχοντα ρόλο σας, λέει ο Dogen.
«Ουσιαστικά πρέπει να μιλήσετε με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή να μιλήσετε με τον άμεσο προϊστάμενό σας και να πείτε: ‘Δεν είμαι ευχαριστημένος εδώ, θα ήθελα να κάνω κάποιες αλλαγές’. Τελικά, θα ήθελα να φύγω, αν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι αλλαγές», συμβουλεύει.
Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια κατάσταση win-win, λέει ο Dogen, επειδή υπάρχει πιθανότητα οι ανώτεροί σας να είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας.
«Μπορεί να σας δώσουν μια αύξηση. Μπορεί να σας δώσουν πιο ευέλικτα ωράρια», σημειώνει.
Προσφερθείτε να διευκολύνετε τη μετάβαση
Αν η εταιρεία σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας, στρέψτε τη συζήτηση προς το ενδεχόμενο να φύγετε, διευκολύνοντας παράλληλα τον εργοδότη σας.
Θα μπορούσατε να πείτε «είμαι πρόθυμος να μείνω όσο το δυνατόν περισσότερο για να βοηθήσω στη μετάβαση. Αλλά υπό το πρίσμα αυτό, ας μιλήσουμε για ένα πακέτο αποζημίωσης».
Ο Dogen παρέμεινε για δύο μήνες αφού έκανε αυτή τη συζήτηση με τον εργοδότη του το 2012, ξοδεύοντας αυτόν τον χρόνο για να εκπαιδεύσει τον νεότερο συνάδελφό του και να τον συστήσει στους πελάτες του.
Αν είστε πρόθυμοι να κάνετε κάτι παρόμοιο, τις περισσότερες φορές, ο εργοδότης σας θα συνεργαστεί μαζί σας ειδικά αν είστε καλύτερος από τον μέσο όρο των εργαζομένων.
Διαπραγματευτείτε μια απόλυση
Ρωτήστε αν η εταιρεία σας σχεδιάζει απολύσεις και αν μπορείτε να συμπεριληφθείτε.
Εκτός από την αποζημίωση απόλυσης που μπορεί να λάβετε ο Dogen προτείνει να διαπραγματευτείτε κάποιο περαιτέρω ποσό. «Το πρότυπο είναι μία έως τρεις εβδομάδες μισθού για κάθε έτος υπηρεσίας», λέει.
Όπως υπογραμμίζει, «εάν απολυθείτε, θα λάβετε επίδομα ανεργίας. Παίρνετε ένα πακέτο αποζημίωσης και επιδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη… ένα σωρό πράγματα που σου δίνουν οικονομικό περιθώριο για την επόμενη προσπάθειά σου».
moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc
Διαβάστε επίσης:
Η σύγχρονη κρίση του αμερικανικού επιχειρείν – CEOs που δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ
Πώς να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας
Μισθοί: Γιατί δεν λέμε πόσα παίρνουμε; Οι νέοι σπάνε το ταμπού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News