Business & Finance Σάββατο 30/01/2021, 07:58
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Εμβόλια: Μεταστροφή Ε.Ε. για τον περιορισμό εξαγωγών στα ιρλανδικά σύνορα

Εμβόλια: Μεταστροφή Ε.Ε. για τον περιορισμό εξαγωγών στα ιρλανδικά σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε αργά την Παρασκευή να αντιστρέψει απότομα το σχέδιό της να παρακάμψει μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά την οργή που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης στο Μπέλφαστ, το Λονδίνο και το Δουβλίνο.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι εάν πραγματοποιηθούν εξαγωγές εμβολίων και άλλων ουσιών σε τρίτες χώρες εκτός του μπλοκ, θα χρησιμοποιήσει  «όλα τα μέσα που διαθέτει».

Η Ιρλανδία δήλωσε ότι η απόσυρση της απόφασης από την Ε.Ε. ήταν θετική αλλά και ότι θα πρέπει να γίνει μάθημα.

«Το Πρωτόκολλο δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να παραβιάζει τόσο απλά, είναι ένας σημαντικός συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δύσκολα και προστατεύει την ειρήνη και το εμπόριο για πολλά εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόουβνι στο Twitter.

Το αρχικό σχέδιο της Ε.Ε. ήταν να αποτρέψει τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας να λειτουργήσουν ως «πίσω πόρτα» για εισαγωγές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απότομη μεταστροφή των Βρυξελλών λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήρθε έπειτα από σειρά πανικόβλητων τηλεφωνημάτων με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εκφράζει τις «σοβαρές ανησυχίες» του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Μπόρις Τζόνσον για την εξεύρεση λύσης.

Μετά την μεταστροφή των Βρυξελλών ο Μάρτιν χαιρέτισε την απόσυρση του αρχικού σχεδίου.

Νωρίτερα χθες, η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της Ε.Ε., λέγοντας πως «με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News