Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 22:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίσκο: Η ΕΚΤ πειραματίζεται με το ψηφιακό ευρώ στο σύστημα πληρωμών της 

Βίσκο: Η ΕΚΤ πειραματίζεται με το ψηφιακό ευρώ στο σύστημα πληρωμών της 

Την αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διερευνά τρόπους για να λανσάρει το ψηφιακό ευρώ μέσω χρήσης της πλατφόρμας της άμεσων πληρωμών, έκανε σήμερα Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της κεντρικής Τράπεζας, Ιγνάθιο Βίσκο.

Όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο η ΕΚΤ έχει υπό εξέταση την ψηφιακή έκδοση του νομίσματός της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και να αποτρέψει παράλληλα τον ανταγωνισμό από τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως το Bitcoin και το Diem του Facebook.

Όπως τόνισε ο Βίσκο το ψηφιακό ευρώ, εάν και όταν ξεκινήσει, θα μπορούσε να λειτουργήσει στο σύστημαTIPS, το σύστημα της Ευρώπης για τον διακανονισμό των άμεσων πληρωμών που αναπτύχθηκε από την Τράπεζα της Ιταλίας για να συμπληρώσει αυτό της ΕΚΤ.

«Σε συνδυασμό με την ΕΚΤ, διεξάγονται επίσης δοκιμές για τη χρησιμοποίηση του TIPS, ως πιθανής τεχνικής λύσης για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ», ανέφερε ο Βίσκο -επικεφαλής επίσης της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας-, κατά τη διάρκεια παρουσιάσης έκθεσης για το TIPS.

«Το TIPS θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες για την πιθανή υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ», σύμφωνα με την έκθεση.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της εξέφρασε την ελπίδα να κυκλοφορήσει το ψηφιακό ευρώ εντός μιας πενταετίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News