Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 07:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια πόλη απειλεί τους γατόφιλους με την επιβολή «φόρου γάτας»

Ποια πόλη απειλεί τους γατόφιλους με την επιβολή «φόρου γάτας»

Έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων και απασχολεί τον τελευταίο καιρό τους γατογονείς, λεγόμενους και ως «purrents», νομοσχέδιο που τους καλεί -μεταξύ άλλων- να πληρώνουν «φόρο γάτας».

Η πρόταση έρχεται μέσω της κομητείας της πόλης του Ναϊρόμπι, πρωτεύουσας της Κένυας, η οποία θέλει αρχικά να καταγράφονται όλες οι γάτες από τους ιδιοκτήτες τους. Μετά από αυτή την κίνηση, θα απαιτείται η αγορά ετήσιας άδειας για την κατοχή του κατοικιδίου, η οποία κοστίζει 200 σιλίνια Κένυας (1,50 δολάριο) μαζί με την απόδειξη ότι το ζώο έχει κάνει εμβολιασμό κατά της λύσσας.

Προκειμένου να καταλάβουμε το κόστος για τους Κενυάτες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στείρωση μιας γάτας μπορεί να ισοδυναμεί με τον μισθό ενός μήνα για κάποιους.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά οι «purrents» θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά του τριχωτού φίλου τους, αν και είναι γνωστό ότι μια γάτα δεν δέχεται και τόσο καλά την καθοδήγηση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της πόλης για τον έλεγχο και την ευημερία των ζώων, οι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα κατοικίδιά τους δεν ουρλιάζουν ή κλαίνε με τρόπο που διαταράσσει την ηρεμία των κατοίκων. Επίσης, θα πρέπει να περιορίζουν τις γάτες που  βρίσκονται σε οίστρο.

Μάλιστα προβλέπεται ότι, οι ιδιοκτήτες γατών που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα αδειοδότησης και ευζωίας θα είναι ένοχοι αδικήματος και θα υπόκεινται σε ποινές, συμπεριλαμβανομένων ποινών φυλάκισης…

Αμφιλεγόμενα νομοσχέδια

Οι Κενυάτες ανάγκασαν πρόσφατα την κυβέρνηση να αποσύρει νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά που εισήγαγε μια σειρά από αμφιλεγόμενους φόρους, μεταξύ άλλων και φόρο στα προϊόντα περιόδου των γυναικών, ως μια κίνηση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα.

Ορισμένοι Κενυάτες εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο εφαρμόσιμο είναι το νομοσχέδιο για τις γάτες, δεδομένου του υψηλού πληθυσμού αδέσποτων ή άγριων γατών.

Ο πληθυσμός των αιλουροειδών της πόλης – εξαιρουμένων των λιονταριών στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι – δεν είναι γνωστός, αλλά μπορεί κανείς να δει γάτες παντού: στους δρόμους, στα καταστήματα ή αναζητώντας τροφή σε σκουπιδότοπους και εστιατόρια.

Τα θετικά και τα αρνητικά του ν/σ

Η Naomi Mutua, η οποία με περισσότερες από δώδεκα γάτες αποκαλεί τον εαυτό της «μητέρα των γατών» του Ναϊρόμπι, δήλωσε στο BBC ότι οι αρχές της κομητείας θα έπρεπε να είχαν ελέγξει τους γατογονείς, τις οργανώσεις διάσωσης και τις κτηνιατρικές ομάδες πριν καταλήξουν στο σχέδιο νόμου.

Η ίδια διευθύνει μια ομάδα στο Facebook με περίπου 25.000 λάτρεις γατών και αναφέρει ότι η εισαγωγή υποχρεωτικών εμβολιασμών κατά της λύσσας είναι κάτι θετικό, αλλά διερωτάται πώς θα επιτευχθεί στην πραγματικότητα.

Περίπου 2.000 Κενυάτες πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα που προκαλείται από δάγκωμα σκύλου ή γάτας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η Μουτούα τονίζει ότι πριν γίνει νόμος θα πρέπει να βελτιωθούν τα πρότυπα περίθαλψης, κάτι που αυτή τη στιγμή λείπει.

Για την επικεφαλής της Κοινωνίας για την Προστασία και τη Φροντίδα των Ζώων της Κένυας (KSPCA), Emma Ngugi, το σχέδιο νόμου είναι ευπρόσδεκτο, δεδομένου ότι η ευημερία των ζώων στην πόλη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.

Πιστεύει πάντως ότι οι άδειες μάλλον δεν είναι η λύση, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία των γατών ενώ κάποιοι θα καταλήξουν να τις πετάξουν στον δρόμο εάν αναγκαστούν να πληρώσουν γι’ αυτές, γεγονός αντίθετο με τον σκοπό του νομοσχεδίου.

«Αν εισαγάγετε κάτι που είναι ουσιαστικά ένας φόρος για τις γάτες, τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για οργανώσεις όπως εμείς που εργαζόμαστε στις κοινότητες να πείσουμε τους ανθρώπους να αναλάβουν την ευθύνη», δήλωσε η Ngugi.

Παράλληλα επισήμανε πως υπάρχει ήδη νομοθεσία σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλων, η οποία αγνοείται, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κόπο να πάρουν άδειες, ακόμα και εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Σε δημόσια διαβούλευση

Το νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τροποποιήσεις.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν την καθιέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών χαμηλού κόστους για όσους μπορούν να πληρώσουν και μαζικές εκστρατείες στείρωσης αδέσποτων γατών και σκύλων.

Το ν/σ πάντως έχει γίνει talk of the town ωθώντας κάποιους να μιλούν με ενθουσιασμό για το θέμα, ακόμα και να γράψουν ποιήματα. Ο Innocent Ouko σε ανάρτησή του στο X έγραψε μια «ωδή στις γάτες στην Κένυα».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Γιατί οι αγελάδες είναι επικίνδυνες για να ξεκινήσει μία πανδημία Η5Ν1

Στο wallet.gov.gr τα στοιχεία για τα κατοικίδια και τα διπλώματα ταχύπλοου σκάφους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News