Ευρωζώνη: Στηρίγματα για την ανάπτυξη Γαλλία και Ισπανία – Βαρίδι η Γερμανία
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν από τους αναλυτές το δεύτερο τρίμηνο με στήριγμα από χώρες-κλειδιά που αντιστάθμισαν την αιφνιδιαστική συρρίκνωση της Γερμανίας.
Το ΑΕΠ στην περιοχή αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό επέκτασης με αυτόν που είχε καταγραφεί στην αρχή του έτους. Αυτό ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,2%, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η Ιταλία συνέχισε να αναπτύσσεται, αντισταθμίζοντας την πτώση κατά 0,1% στη Γερμανία.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ.
Τα στοιχεία για την Ισπανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκεί υποχώρησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,9% τον Ιούλιο, λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς πλησιάζει η απόφαση του Σεπτεμβρίου σχετικά με το αν η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται αρκετά εύθραυστη ώστε να δικαιολογεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η ανάπτυξη θα είναι υποτονική το 2024 και ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Το συνολικό αποτέλεσμα της ζώνης του ευρώ είναι ασθενέστερο από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι στις τελευταίες τους προβλέψεις τον Ιούνιο, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν δηλώσει ανοιχτοί σε μια πιθανή κίνηση μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μείνει σταθερός τον Ιούλιο στο 2,5%, εξακολουθώντας να βρίσκεται αισθητά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Η Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας μερικές φορές επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα λόγω του ρόλου της ως ευρωπαϊκής φορολογικής βάσης για πολυεθνικές εταιρείες, παρουσίασε την ισχυρότερη ανάπτυξη από κάθε μέλος της νομισματικής περιοχής κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Το ΑΕΠ εκεί αυξήθηκε κατά 1,2%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Τα πρώτα περιφερειακά στοιχεία στη Γερμανία υποδηλώνουν ότι η αύξηση των τιμών διατηρήθηκε σταθερή στο 2,5%, σύμφωνα με τον Martin Ademmer του Bloomberg Economics.
Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ενώ η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8%. Και οι δύο αυτές μετρήσεις είναι αμετάβλητες σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και υπερβαίνουν τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.
Η μέτρηση της Γαλλίας αποτυπώνει μόνο εν μέρει τον αντίκτυπο των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου – τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Έκτοτε, οι δείκτες έδειξαν αύξηση της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν αν μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εργασίας και τη φορολογία.
Η έκθεση της γαλλικής στατικής υπηρεσίας Insee για το δεύτερο τρίμηνο έδειξε ότι η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις εξαγωγές και μια μικρή αύξηση των επενδύσεων. Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν σταθερές.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Ανώτερη των προβλέψεων η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News