Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 09:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Robinhood: «Ομπρέλα» 1 δισ. δολ. για την «καταιγίδα» της GameStop

Robinhood:  «Ομπρέλα» 1 δισ. δολ. για την «καταιγίδα» της GameStop

H Robinhood Markets, εταιρεία της Σίλικον Βάλει με μία άκρως δημοφιλή εφαρμογή για συναλλαγές μετοχών χωρίς προμήθεια, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν διευκολύνει τη θεαματική άνοδο μετοχών όπως αυτή της GameStop, αλλά και καλείται να αντιμετωπίσει τις «παρενέργειες». Σε μία προσπάθεια να περιορίσει το ρίσκο από την «μάχη» των μικροεπενδυτών απέναντι στα hedge funds και άλλους επαγγελματίες της Wall Street, η εταιρεία αποφάσισε να απαγορεύσει ορισμένες συναλλαγές και να ακυρώσει στοιχήματα πελατών.

Η απόφαση ήρθε στον απόηχο και του αιτήματος του κέντρου εκκαθάρισης της χρηματιστηριακής αγοράς για εχέγγυα από την Robinhood και άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες, αλλά πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από πελάτες όσο και από πολιτικούς στις ΗΠΑ. Η ίδια πέτυχε παρόλα αυτά να αντλήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από υφιστάμενους επενδυτές, ενώ έλαβε δάνειο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ακόμη από τράπεζες, για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα. 

«Η κεφαλαιακή ένεση είναι ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης από επενδυτές που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας» ανέφερε εκπρόσωπος της Robinhood. «Τα χρήματα θα επιστρέψουν στην εταιρεία «να συνεχίσουν να επενδύσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης- ρεκόρ» συμπλήρωσε. 

Επί πολλές εβδομάδες, η Robinhood που έχει ως αποστολή τον «εκδημοκρατισμό της χρηματοδότησης για όλους» ήταν  κύρια πλατφόρμα επιλογής των μικροεπενδυτών που έστειλαν στα ύψη τις μετοχές της GameStop και άλλων εταιρειών, που ήταν στο στόχαστο σορταρίσματων, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιέ δισεκατομμυρίων σε hedge funds. 

Οι περιορισμοί που έθεσε στις συναλλαγές την Πέμπτη δεν ευχαρίστηκαν κανέναν, παρά μόνο ίσως τα hedge fudns. Σε μία «σουρελαστική», όπως την χαρακτηρίζει το Bloomberg, πολιτική εξέλιξη οι σφοδροί αντίπαλοι Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ και Τεντ Κρουζ βρήκαν κοινό έδαφος, καταδικάζοντας τις αποφάσεις της εταιρείας. Τα όσα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα ρίχνουν φως σε μία γωνιά της αγοράς που έμενε έως τώρα στην αφάνεια. Οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS