Business & Finance Πέμπτη 11/07/2024, 08:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10+1 συμβουλές παραγωγικότητας για τεμπέληδες – Ο βραστήρας και το λαστιχάκι στο κινητό

10+1 συμβουλές παραγωγικότητας για τεμπέληδες – Ο βραστήρας και το λαστιχάκι στο κινητό

«Εάν έχεις μια δύσκολη δουλειά και δεν έχεις βρει τρόπο να την κάνεις εύκολη, δώσε τη σε έναν τεμπέλη. Μετά από 10 μέρες, θα έχει βρει έναν εύκολο τρόπο να την κάνει», είχε πει ένα στέλεχος της Chrysler, ο Clarence Bleicher, σε μια επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας που ασχολείτο με ζητήματα παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με κάποιες εκδοχές, ο πρώτος που είχε πει αυτή τη φράση ήταν ο Walter Chrysler ή ο Bill Gates.

Ο Guardian δίνει 11 συμβουλές παραγωγικότητας σε όσους πιστεύουν ότι είναι τεμπέληδες.

1. Γράψτε τα πάντα 

Λίστες για τα ψώνια, ραντεβού και συναντήσεις, δουλειές που πρέπει να γίνουν, τρόποι για να ψυχαγωγήσετε τα βαριεστημένα παιδιά σας, ιδέες για εκείνο το μυθιστόρημα που πάντα θέλατε να γράψετε, όλες τις ταινίες  που θέλετε να δείτε και τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε.

Είτε σε χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή, είναι απελευθερωτικό, καθώς σας επιτρέπει να καταλάβετε αμέσως τι πρέπει να σβήσετε από τη λίστα, αντί θα παραδίνεστε στις άπειρες σκέψεις που έχετε στο μυαλό σας σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.

2. Πιάστε το από την αρχή

Πολύ συχνά, στις λίστες με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, λείπει το πρώτο βήμα. Πώς να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση όταν δεν έχετε βάλει σε τάξη τα απαιτούμενα έγγραφα; Πώς να στείλετε εκείνη την αίτηση όταν δεν ξέρετε το σωστό email;

Αυτό που βοηθά είναι να χωρίζετε κάθε μεγάλη δουλειά και σε μικρότερα κομμάτια, ώσπου να φτάσετε στο πρώτο βήμα, το οποίο να μπορείτε να κάνετε άμεσα.

3. Παρατηρήστε την συγκέντρωσή σας

Κάποιοι συγκεντρώνονται καλύτερα νωρίς το πρωί, άλλοι κουράζονται μόλις περάσει το μεσημέρι και κάποιοι αποδίδουν στα καλύτερά τους αργά τη νύχτα. Πάρτε ένα χαρτί και κρατήστε σημειώσεις για μια τυπική ημέρα σας στο γραφείο, γράφοντας πότε ξεκινήσατε και πότε τελειώσατε την κάθε δουλειά, πότε κάνατε διάλειμμα, πότε νιώθατε πιο συγκεντρωμένος ή πιο κουρασμένος.  

Έτσι, θα γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να κάνετε τις πιο δύσκολες ή δημιουργικές δουλειές σας.

4. Χρησιμοποιείστε τον κανόνα «δουλειά ή τίποτα»

Διαλέξτε μια ώρα στην οποία δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να δουλέψετε. Αν δεν έχετε όρεξη να δουλέψετε, μπορείτε απλά να καθίσετε άπραγος, αλλά όχι να διαβάσετε ένα περιοδικό ή να χαζέψετε στο κινητό σας.

5. Βάλτε ένα λαστιχάκι στο κινητό σας

Το κινητό έχει γίνει ένας τόσο ισχυρός περισπασμός ώστε κάποιοι προσπαθούν να το βάζουν σε ένα συρτάρι ή στο airplane mode όταν δουλεύουν, χωρίς αυτό να είναι πάντα πρακτικό.

Όμως, εάν βάλετε ένα λάστιχο γύρω από την οθόνη, αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να σας βρει σε περίπτωση ανάγκης. Αλλά την ίδια στιγμή, κάθε φορά που θα πηγαίνετε να πιάσετε το τηλέφωνο και θα βλέπετε το λάστιχο, αυτό θα σας θυμίζει να το αφήσετε κάτω, εκτός και εάν πρόκειται για κάτι επείγον.

6. Βράστε νερό

Γεμίστε έναν βραστήρα, πατήστε το κουμπί και βάλτε στόχο να κάνετε μία δουλειά μέχρι να έχει βράσει το νερό: Μπορεί να καθαρίσετε την κουζίνα ή να σκουπίσετε το πάτωμα.  

7. Βάλτε timers

Οι περισσότεροι έχουν στην κουζίνα τους αυτά τα timers που τους ειδοποιούν πότε έχουν βράσει τα μακαρόνια. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Ρυθμίστε ένα timer να χτυπήσει σε 25 λεπτά και αφοσιωθείτε σε μία δουλειά που πρέπει να κάνετε στο διάστημα αυτό. Μπορείτε να κάνετε διάλειμμα μόνο όταν έχει ηχήσει το ξυπνητήρι. Και μετά, επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

8. Χρησιμοποιήστε σκέψεις «εάν-τότε»

Αυτός είναι ένας τρόπος για να προγραμματίσετε τον εγκέφαλό σας να συμπεριφέρεται καλύτερα. Το κόλπο είναι να έχετε σκεφτεί εκ των προτέρων τι θα γίνει, αντί να αυτοσχεδιάζετε στην πορεία. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: Εάν δεν έχω χρόνο να πάω στο γυμναστήριο, θα κάνω 50 push ups και 100 squats στο σπίτι.

9. Πείτε «μπορώ να κάνω» αντί για «πρέπει να κάνω»

Παρουσιάστε όλα τα πράγματα σαν ένα προνόμιο: Αντί για «πρέπει να πάω στο γυμναστήριο», πείτε «μπορώ να πάω στο γυμναστήριο».

10. Μειώστε τις «μηδενικές μέρες»

Οι «μηδενικές μέρες» είναι εκείνες στις  οποίες δεν κάνετε τίποτα για ένα project πάνω στο οποίο δουλεύετε. Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε κάτι, έστω και μικρό, κάθε μέρα. Γράψτε μια γραμμή, γυμναστείτε για πέντε λεπτά. Απλά μην αφήσετε την μέρα να περάσει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε momentum και χτίζετε μια συνήθεια.  

11. Αρχίστε κάτι τώρα, το διορθώνετε αργότερα

Για πολλούς, αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Εάν έχετε να κάνετε κάτι και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε, απλά κάντε το πρώτο βήμα και εάν χρειαστεί, το διορθώνετε στην πορεία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Καθάρισα πολλές τουαλέτες» – Πώς διοικεί ο CEO που δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του

Πότε να κλείσετε το στόμα σας: Τι πρέπει να λέτε και τι όχι στο γραφείο

Είστε αναβλητικοί; 4 τρόποι για να συγκεντρωθείτε καλύτερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News