Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 14:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πλουσιότερο fund στον κόσμο είχε κέρδη 123 δισ. δολάρια το 2020 

Η συνολική αξία των περιουσιακών του στοιχείων ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια

Το πλουσιότερο fund στον κόσμο είχε κέρδη 123 δισ. δολάρια το 2020 

Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα χρονιά για το κρατικό ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας της Νορβηγίας -το πλουσιότερο στον κόσμο-, καθώς τα συνολικά του κέρδη ανήλθαν στα 1,07 τρισ. νορβηγικές κορώνες (122,7 δισ. δολάρια) -η δεύτερη καλύτερη χρονιά για το πλουσιότερο fund στον κόσμο-, παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τις μετοχές των Big Tech.

Το πλουσιότερο fund στον κόσμο είχε κέρδη 123 δισ. δολάρια το 2020 -1

Οι αποδόσεις των επενδύσεων διαμορφώθηκαν στο 10,9%, 0,27% υψηλότερα από το όριο που έχει θέσει για τις ετήσιες αποδόσεις των τοποθετήσεών του. 

Οι μετοχές των Apple, Amazon, Microsoft και Tesla συνέβαλαν τα μέγιστα στα κέρδη του ταμείου, επιστρέφοντας συνολικά 41,9% για το 2020, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κρατικού fund, Νικολάι Τάνγκεν. 

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην πανδημία που είχε σαν αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, το εμπόριο και την διασκέδαση», ανέφερε. 

Ανά χώρα οι ΗΠΑ είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή με τα κέρδη προερχόμενα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να ανέρχονται στις 500 δισ. νορβηγικές κορώνες και την Κίνα να ακολουθεί αρκετά μακριά με τις αποδόσεις των επενδύσεων στην ασιατική χώρα να φθάνουν τις 100 δισ. νορβηγικές κορώνες. Στον αντίποδα από τις επενδύσεις στη Βρετανία το ταμείο απώλεσε 70 δισ. νορβηγικές κορώνες. 

Με την ολοκλήρωση της περυσινής χρονιάς το 72,8% των επενδύσεων του fund αφορούσε μετοχές, το 24,7% ομόλογα και το 2,5% σε ακίνητα. 

Με έτος ίδρυσης το 1996, το κρατικό ταμείο διακρατεί μετοχικά μερίδια σε 9.200 εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, ή το 1,5% όλων των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συνολική αξία των περιουσιακών του στοιχείων να ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια, ή σε αναλογία 240.000 δολάρια για κάθε Νορβηγό πολίτη, είτε ενήλικα, είτε παιδί. 

Το πλουσιότερο fund στον κόσμο είχε κέρδη 123 δισ. δολάρια το 2020 -2

«Παρά το γεγονός ότι η πανδημία άφησε το σημάδι της το 2020, ήταν άλλη μια καλή χρονιά για το fund», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας Οεστέιν Όλσεν -το κρατικό ταμείο το διαχειρίζεται ένα τμήμα της κεντρικής τράπεζας. 
«Ωστόσο οι υψηλές αποδόσεις μας υπενθυμίζουν επίσης ότι η κεφαλαιοποίηση του ταμείου μπορεί να διαφοροποιηθεί αρκετά στο μέλλον», προειδοποίησε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News