Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 12:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tesla: Απογοήτευσε παρά τα έσοδα- ρεκόρ και τα πρώτα ετήσια κέρδη

Tesla: Απογοήτευσε παρά τα έσοδα- ρεκόρ και τα πρώτα ετήσια κέρδη

Μεικτή ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου της Tesla, με αποτέλεσμα οι επενδυτές που φέτος έχουν τροφοδοτήσει ένα θεαματικό ράλι, να απογοητευθούν. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ, η οποία έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει την αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των κορυφαίων παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, εμφάνισε έσοδα ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά χαμηλότερα των προβλέψων κέρδη. 

Συγκεκριμένα τα έσοδα τριμήνου σκαρφάλωσαν στα 10,74 δισ. δολάρια από 7,38 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 10,4 δισ. δολαρίων σε έρευνα της Refinitiv. Tα pro forma κέρδη αυξήθηκαν 95% στα 80 σεντ ανά μετοχή, αλλά δεν έπιασαν τον πήχυ των αναλυτών που είχε τοποθετηθεί στο 1,01 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία, που πρόσφατα εντάχθηκε και στον δείκτη S&P 500, ανακοίνωσε ότι το περιθώριο κέρδους της υποχώρησε στο 5,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 από 9,2% στα τρία προηγουμένα τρίμηνα. 

Έτσι ενώ η εταιρεία μετά και την επίδοση του τέταρτου τριμήνου εμφάνισε τα πρώτα ετήσια κέρδη στην ιστορία της, η μετοχή της βρέθηκε υπό πίεση. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν ανοίξει η κανονικά πλατφόρμα της Wall Street για τη συνεδρίαση της Πέμπτης σημείωσε πτώση έως και 8,1%. Να θυμίσουμε ότι από τις αρχές του περασμένου έτους η αξία της έχει απογειωθεί 933%. 

Κόντρα στον σκεπτικισμό των επενδυτών ο Μασκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις, τονίζοντας ότι το 2020 ήταν χρονιά- ορόσημο για την Tesla σε πολλά επίπεδα. Παρά τις προκλήσεις, όπως θύμισε, η εταιρεία παρέδωσε περισσότερα αυτοκίνητα πέρυσι από όσα είχε παράξει σε ολόκληρη την ιστορία της. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News