Στην κούρσα για τεχνολογική κυριαρχία τα ΗΑΕ – Οι εύθραυστες ισορροπίες
Στη διαμάχη για την παγκόσμια κυριαρχία στον τομέα της τεχνολογίας παρασύρονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κάνουν έντονες προσπάθειες να αναπτυχθούν στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Τον Απρίλιο, η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στον όμιλο τεχνολογίας G42, ο οποίος έχει έδρα στο Άμπου Ντάμπι και διευθύνεται από μέλος της βασιλικής οικογένειας. Μέσω της συμφωνίας αυτής, τα ΗΑΕ μπήκαν στο «ραντάρ» των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές, η επένδυση κινητοποιήθηκε χάρη στην επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην τεχνητή νοημοσύνη έναντι της Κίνας.
Τα ΗΑΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς διεθνώς και το Άμπου Ντάμπι θεωρεί ότι η πρόοδος στο πεδίο της ΑΙ είναι κρίσιμη για την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο. Σύμφωνα με την PWC που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, εκτιμάται ότι η ΑΙ μπορεί να συνεισφέρει 96 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΑΕ μέχρι το 2030 ή σχεδόν 14% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός τεχνητής νοημοσύνης των ΗΑΕ, Omar Al Olama, έχει δεσμευτεί να καταστήσει τη χώρα παγκόσμιο κυρίαρχο στον συγκεκριμένο κλάδο μέχρι το 2031. Στο πλαίσιο αυτό, τα ΗΑΕ έχουν σχηματίσει μια εθνική στρατηγική με στόχο τη διείσδυση της ΑΙ σε τομείς προτεραιότητας, όπως την ενέργεια και τα logistics, την ανάπτυξη ενός σταθερού οικοσυστήματος και την προσέλκυση ταλέντων.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης αξιωματούχων στην ΑΙ και το Ντουμπάι στοχεύει να εκπαιδεύει ένα εκατομμύριο πολίτες στο λεγόμενο «prompt engineering», δηλαδή στους πιο αποδοτικούς τρόπους για άντληση και ανάλυση δεδομένων μέσω της ΑΙ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Al Olama, υπάρχουν 120.000 άτομα στη χώρα που εργάζονται ήδη στον τομέα της ΑΙ ή σε σχετικούς κλάδους.
Κρατώντας ισορροπίες
Λόγω της προόδου που έχει κάνει στον τεχνολογικό τομέα, τα ΗΑΕ υποχρεώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις να δώσουν προτεραιότητα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ έναντι των ανταγωνιστών τους, όπως μεταδίδει το CNN. Τον Ιανουάριο, η αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις σχέσεις που διατηρεί ο όμιλος G42 με κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες και στις μυστικές πληροφορίες. Επίσης, η Microsoft ζήτησε συγκεκριμένα από τον όμιλο να διακόψει όποιους δεσμούς είχε με προμηθευτές εξοπλισμού από την Κίνα.
«Οι ΗΠΑ δεν ντρέπονται να πουν ότι σε αυτές τις τεχνολογίες πρέπει να διαλέξεις πλευρές», δήλωσε ο Olama.
Ανέκαθεν, βέβαια, τα ΗΑΕ προσπαθούσαν να κρατήσουν ισορροπίες στην εξωτερική τους πολιτική και συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε μια ευρεία γκάμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.
Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμη για την οικονομική επιτυχία και την εθνική ασφάλεια να διατηρήσει την κυριαρχία της στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό εφάρμοσε μια σειρά μέτρων, όπως ελέγχους στις εξαγωγές ημιαγωγών και σχετικών τεχνολογιών, ώστε να επιβραδύνει την πρόοδο της Κίνας στον συγκεκριμένο κλάδο.
Επίσης, η Ουάσιγκτον περιόρισε την πώληση αμερικανικών τσιπ προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίσει ότι η Κίνα δεν θα τα προμηθεύεται μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικά, η αμερικανική Nvidia, η οποία παράγει μεγάλο μέρος αυτών των τσιπ, δήλωσε πέρυσι τον Αύγουστο ότι κατ’ εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης ορισμένα από τα προϊόντα της θα πρέπει να πληρούν επιπλέον αδειοδοτικά κριτήρια για «ορισμένους πελάτες και άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων κάποιων χωρών στη Μέση Ανατολή».
Παρότι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τον όμιλο G42, ο Olama επιμένει ότι τα ΗΑΕ είναι αξιόπιστος συνεργάτης. «Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ιδίως διότι υπάρχουν πολλές προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίας στα ΗΑΕ», τόνισε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης:
Πώς το Άμπου Ντάμπι πουλά την fake Σαντορίνη πιο ακριβά από την αληθινή
Dubai Mall: Το εμπορικό κέντρο μαμούθ επεκτείνεται κι άλλο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News