Business & Finance Τρίτη 28/05/2024, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Google αλλάζει τον αλγόριθμο – Ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος

H Google αλλάζει τον αλγόριθμο – Ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος

Ευρέως γνωστή για τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, η Google, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 90% παγκοσμίως στο searching, υποστηρίζει ότι η επιτυχία της οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι παράγει ανώτερα προϊόντα. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστηρίζει ότι η Google αντιμετωπίζει «τεράστιο ανταγωνισμό» και ότι οι άνθρωποι έχουν πολλές επιλογές σχετικά με τον τρόπο που αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογεί, όχι μόνο αλλαγές στον αλγόριθμο, αλλά κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, σκοπεύει στο εγγύς μέλλον να παρέχει μέσω της μηχανής αναζήτησής της τις δικές της απαντήσεις, που θα δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google Sundar Pichai παρομοίασε το Google Search ως τη «δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη στην κλίμακα της ανθρώπινης περιέργειας».

Ο αντίκτυπος των αλλαγών

Οι αλλαγές που προωθεί η Google πρόκειται να έχουν βαθύτατο αντίκτυπο σε αυτό που πολλοί από εμάς βλέπουμε όταν μπαίνουμε στο διαδίκτυο.

Η εταιρεία λέει ότι η τελευταία προσπάθειά της να ανανεώσει την αναζήτηση θα εγκαινιάσει μια συναρπαστική νέα εποχή της τεχνολογίας και θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον ιστό. 

Αλλά οι επικριτές λένε ότι μπορεί να ισχύει το αντίθετο. Καθώς η Google αναδιαμορφώνει τους αλγορίθμους της και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μεταμορφωθεί από μηχανή αναζήτησης σε μηχανή αναζήτησης και απαντήσεων, ορισμένοι ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να εξαφανίσει τις επιχειρήσεις που παράγουν μεγάλο μέρος από το λεγόμενο αγαπημένο περιεχόμενο.

Κατάχρηση του SEO 

Φαίνεται πως οι αλλαγές που αποφάσισε η Google προκύπτουν εξαιτίας της κατάχρησης του SEO. Ένα από τα βασικά προβλήματα της εταιρείας είναι ότι πολλές φορές, η βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης στοχεύει να ικανοποιεί τους αλγορίθμους και όχι τους ανθρώπους.

Συχνά, τα αποτελέσματα για δημοφιλείς όρους αναζήτησης είναι γεμάτα με ιστότοπους που περιέχουν πολύ λίγες χρήσιμες πληροφορίες. Αντίθετα, παρέχουν τόνους διαφημίσεων και συνδέσμους προς καταστήματα που αποφέρουν στους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων ένα μερίδιο από τα κέρδη. Αυτό που συχνά χάνεται είναι αυτό που πιθανότατα αναζητεί κάποιος όταν ανοίγει το Google: Πληροφορίες από ανθρώπους που είναι γνώστες και παθιασμένοι με το θέμα τους.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Google να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν είναι πάντα επιτυχείς. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν.

Οι κερδισμένοι

Στους ιδιαίτερα κερδισμένους από τις πρόσφατες αλλαγές στον αλγόριθμο συγκαταλέγονται το Reddit, το Instagram, το LinkedIn και η Wikipedia. Κατά μία έννοια, η Google απλώς ακολουθούσε μια τάση. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί χρήστες του διαδικτύου άρχισαν να προσθέτουν τη λέξη «Reddit» στο τέλος των αναζητήσεών τους στο διαδίκτυο με την ελπίδα ότι θα έβρισκαν ανθρώπους που μοιράζονταν τις ειλικρινείς απόψεις τους και όχι ιστοσελίδες που προσπαθούσαν να παίξουν με το σύστημα της Google.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι συχνά θέλουν να μαθαίνουν από τις εμπειρίες των άλλων, και έτσι φέρνουμε στην επιφάνεια περιεχόμενο από εκατοντάδες φόρουμ και άλλες κοινότητες σε όλο τον ιστό», αναφέρει εκπρόσωπος της Google. «Η συμφωνία μας με το Reddit δεν περιελάμβανε σε καμία περίπτωση την υψηλότερη κατάταξη του περιεχομένου του στην αναζήτηση», πρόσθεσε.

Οι χαμένοι

Αλλά τα αποτελέσματα της Google είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Αν η μηχανή αναζήτησης στέλνει επισκεψιμότητα σε έναν ιστότοπο, πρέπει να την πάρει από κάποιον άλλο, και τα αποτελέσματα για τους χαμένους σε αυτή την εξίσωση είναι εξίσου δραματικά. 

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και ειδικοί σε θέματα αναζήτησης δήλωσαν ότι υπάρχει μια γενική μετατόπιση στα αποτελέσματα της Google προς σάιτ με μεγάλες καθιερωμένες μάρκες, μακριά από τους μικρούς και ανεξάρτητους ιστοτόπους, κάτι που φαίνεται να μην έχει καμία σχέση με την ποιότητα του περιεχομένου.

Είναι σαν η Google να διεξάγει πόλεμο κατά των ιστοσελίδων των εκδοτών, για να κυνηγήσει ειδικά τους μικρούς bloggers.

Οι «χαμένοι» της υπόθεσης γνωρίζουν πως η δύναμη της Google είναι τόσο μεγάλη, ώστε κάποιοι σκέφτονται πλέον να στήσουν φυσικά καταστήματα και να στραφούν στο offline.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το bbc

Διαβάστε επίσης:

Κόλλα στην πίτσα και οι βιταμίνες της πέτρας – «Πυρά» κατά της Google για τα λάθη των AI Overviews

Όχι πια smartphones: Κάποιοι θέλουν «χαζά» τηλέφωνα – Αλλά ποιος θα τα φτιάξει;

TikTok: Θα εντοπίζει περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με Τεχνητή Νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη: Εντείνεται η «μάχη» της Google με την OpenAI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News