Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 19:45
ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ παρουσιάζει τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το ΔΝΤ παρουσιάζει τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τα σχέδιά του για τη μετάβαση στην «πράσινη» oικονομία παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θεωρώντας την κλιματική αλλαγή θεμελιώδη κίνδυνο για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα και εστιάζοντας σε επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Climate Adaptation Summit ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 0,7% την προσεχή 15ετία και να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας εάν οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα αυξηθούν και διευρυνθούν οι επενδύσεις σε πράσινες υποδομές.

«Θεωρούμε την κλιματική αλλαγή ως θεμελιώδη κίνδυνο για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα και βλέπουμε τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως μία ευκαιρία για να αναθερμάνουμε την ανάπτυξη, ειδικά μετά την πανδημία και για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με τη δημιουργία πράσινων επενδύσεων», ανέφερε η Γκεοργκίεβα. 

Η κορυφαία αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το ταμείο προσανατολίζει τη δράση του σε τέσσερις τομείς για την επιτάχυνση της μετάβασης στη νέα οικονομία χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και περισσότερο ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το ταμείο θα συστήσει εφέτος ένα νέο «Πίνακα Κλιματικής Αλλαγής» για να παρακολουθεί τον αντίκτυπο των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και να δασφαλιστεί η αναγκαία μετάβαση.

Επιπλέον το ΔΝΤ θα ενσωματώσει τους κλιματικούς παράγοντες στις ετήσιες αξιολογήσεις του για τις οικονομίες, εστιάζοντας στην προσαρμογή των χωρών που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ θα ενσωματώσει και την τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα στις αξιολογήσεις του για τις χώρες που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον, προσέθεσε η Γκεοργκίεβα. Μαζί με όλα αυτά, το ΔΝΤ θα υιοθετήσει ενισχυμένα stress test και standards στις έρευνές του για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στον χρηματοοικονομικό κλάδο και θα αυξήσει τα προγράμματα εκπαίδευσης και στήριξης για να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News