Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 16:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού 

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχει υιοθετήσει από τα πιο αυστηρά lockdowns

Γερμανία: Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού 

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και η εκ νέου επιβάρυνση την οποία αναμένεται να ασκήσει στη γερμανική οικονομία έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ανασφάλειας στις επιχειρήσεις στη Γερμανία, με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, να διολισθήσει σε χαμηλό έξι μηνός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα. 

Ειδικότερα ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 90,1 μονάδες τον Ιανουάριο -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο-, από την αναθεωρημένη ανάγνωση των 92,2 μονάδων του Δεκεμβρίου και αρκετά χαμηλότερα επίσης από τις προβλέψεις των αναλυτών για 91,8 μονάδες. 

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχει υιοθετήσει από τα πιο αυστηρά lockdowns τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και στη λογική αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν να επεκτείνουν τα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης της πανδημίας, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Η δέσμη αυτή των μέτρων περιλαμβάνει το κλείσιμο των καφέ, μπαρ, εστιατορίων, κινηματογράφων, θεάτρων και μουσείων κι έτσι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με πιέσεις. 

Αυτό επισήμαναν και οι οικονομολόγοι του Ifo, με τον πρόεδρο Κλέμενς Φάουστ να τονίζει ότι το δεύτερο κύμα της Covid-19 έχει προσωρινά βάλει τέλος στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας και τον Κλάους Γουόλραμπε να προσθέτει ότι η γερμανική οικονομία αρχίζει τη νέα χρονιά με χαμηλή«αυτοπεποίθηση».

Ακόμη πιο ζοφερές εκτιμάει ότι θα είναι οι προοπτικές για το γερμανικό ΑΕΠ το υπουργείο Οικονομίας, καθώς σε προσχέδιο που τέθηκε υπόψη του Reuters, αναφέρει ότι θα επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα στα μέσα του 2022. 

Τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης του Βερολίνου βοήθησαν ούτως ώστε  η γερμανική οικονομία να πέρυσι να συρρικνωθεί κατά 5%, λιγότερο από το αναμενόμενο αλλά και από την ύφεση του 2008, ωστόσο όσο τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ, συγκρατούν προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 3% φέτος, αισθητά χαμηλότερα από το 4,4% των προηγούμενων εκτιμήσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News