Business & Finance Σάββατο 23/01/2021, 19:45
WEF

Μετά την πανδημία: 5 στοιχεία για ανθεκτικές οικονομίες

Μετά την πανδημία: 5 στοιχεία για ανθεκτικές οικονομίες

Η πανδημία της Covid-19 μετράει πλέον περισσότερα από 95 εκατομμύρια κρούσματα και 2 εκατομμύρια θανάτους. Εκατοντάδες εκατομμύρια όμως είναι τα άλλα «θύματα», εκείνα που βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις. Η επέλαση του νέου κορωνοϊού ήρθε όχι μόνο να βυθίσει τις οικονομίες στην πλέον επώδυνη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας, αλλά και να οξύνει τις ανισότητες, να διογκώσει διαρθρωτικά προβλήματα. Με τον εμβολιασμό να έχει αρχίσει- έστω και με καθυστερήσεις- ο πλανήτης ετοιμάζεται τώρα για την επόμενη ημέρα.

Το World Economic Forum προσδιορίζει 5 βήματα, που οφείλουν να κάνουν οι οικονομίες για να αποδειχθούν ανθεκτικές στην νέα πραγματικότητα. 

Μάχη κατά των εισοδηματικών ανισοτήτων 

Οι ομάδες εκείνες της κοινωνίας που απειλούνταν περισσότερο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό προ πανδημίας είναι και εκείνες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της νέας κρίσης. Στην τελευταία έκθεση του WEF με τους παγκόσμιους κινδύνους για το 2021 μετά τις “μεταδοτικές ασθένειες” που φιγουράρουν στην κορυφή, ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι “κρίσεις βιοπορισμού”. Ήδη οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση, με χαμηλής ειδίκευσης και εισοδήματος εργαζομένους, γυναίκες και μετανάστες να μένουν πολύ πίσω. Αν οι κυβερνήσεις δεν σπεύσουν προς στοχευμένα μέτρα για την άμβλυνση των ανισοτήτων που αναδύονται, θα πρέπει να προετοιμαστούν για κοινωνικές αναταραχές ή ακόμη και νέα ύφεση.

Στήριξη μίας φοβισμένης γενιάς

Αν και όλες οι γενεές έχουν επηραστεί από την υγειονομική κρίση, οι νέοι αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω των νέων εμποδίων στην εκπαίδευση και την κινητικότητα. Πράγματι το 51% των νέων από 112 χώρες πιστεύουν ότι η πρόοδός τους στο χώρο της εκπαίδευσης έχει καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας. Η στήριξη των «pandemials» θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον κάθε οικονομίας. 

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του κοινού καλού

Αν μπορούμε να μιλήσουμε και για μία θετική «παρενέργεια» του ιού, αυτή είναι η ώθηση που έδωσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και εδώ όμως οι ανισότητες είναι παρούσες. Τα υψηλότερα εισοδήματα έχουν σαφώς πιο εύκολη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες. Έχουμε μπροστά μας τα λεγόμενα «ψηφιακά κενά», τα οποία έρχονται να αυξήσουν τις απειλές, που ήδη προβάλλουν για μεγάλη μερίδα του εργατικού δυναμικού η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη. 

Προστασία του πλανήτη

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αποτυχία δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής και βρίσκονται επίσης ψηλά στην λίστα με τις απειλές για την παγκόσμια οικονομία. Δεν υπάρχει «εμβόλιο» για τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εδώ είναι που πρέπει να δράσουν οι οικονομίες, κατευθύνοντας τους πόρους που έχουν απελευθερωθεί και σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας και πράσινης τεχνολογίας. 

Τα θεμέλια για μία νέα οικονομία 

Αν και καμία χώρα δεν έμεινε αλώβητη, εκείνες που είχαν ήδη κάνει ταχύτερα βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και διέθεταν πιο σύγκρονο, ανθετικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και συστήματα υγείας, ήταν και εκείνες που κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα την κρίση. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν και οι υπόλοιποι. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News