Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 09:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί απειλεί να αποσύρει την μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία η Google

Γιατί απειλεί να αποσύρει την μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία η Google

Να αποσύρει την μηχανή αναζήτησή της από την Αυστραλία απείλησε η Google, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της χώρας να αναγκάσει τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να μοιραστεί δικαιώματα με νέους εκδότες. Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που προωθεί νόμο, ο οποίος θα αναγκάζει τις Google, Facebook και ενδεχομένως άλλες τεχνολογικές εταιρείες να πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενο ειδήσεων.  

Οι αμερικανικοί κολοσσοί αντεπιτίθενται προειδοποιώντας ότι ο νόμος θα τις ωθήσει να αποσύρουν ορισμένες από τις υπηρεσίες τους. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, είπε στους βουλευτές ότι δεν θα υποκύψει σε απειλές. 

Η Αυστραλία δεν είναι από τις μεγάλες αγορές για την Google. Ωστόσο ο νέος νόμος που προωθεί εκλαμβάνεται ως ένα παγκόσμιο test case για το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις πανίσχυρες τεχνολογικές εταιρείες. Ο προωθούμενος νόμος θα υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες σε διαδικασία διαμεσολάβησης, όταν δεν είναι δυνατή η συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εκδότες για την αξία του περιεχομένου ειδήσεων.

«Εάν αυτή η εκδοχή καταστεί νόμος δεν θα έχουμε πραγματική επιλογή από το να καταστήσουμε το Google Search μη διαθέσιμο στην Αυστραλία» αναφέρει σε αανκοίνωσή της η εταιρεία. Αρκετοί βουλευτές εγκάλεσαν την εταιρεία για εκβιασμό και εκφοβισμό της Αυστραλίας. «Είναι κάτι που σιγά- σιγά θα γίνει παγκοσμίως. Θα αποσυρθείτε από κάθε αγορά;» αναρωτήθηκε ο Γερουσιαστής, Ρεξ Πάτρικ. 

Η θέση της κυβέρνησης είναι πως από τη στιγμή που η Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες κερδίζουν πελάτες από ανθρώπους που θέλουν να διαβάσουν ειδήσεεις, θα πρέπει να καταβάλλουν στα ειδησεογραφικά δίκτυα ένα «δίκαιο» αντίτιμο για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο. Επιπλέον επισημαίνει ότ η οικονομική στήριξη σε έναν δοκιμαζόμενο κλάδο, όπως αυτός της ενημέρωσης, είναι ζωτικής σημασίας για τη Δημοκρατία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News