Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 11:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H οικονομική dream team του Μπάιντεν μπροστά στον «εφιάλτη» της πανδημίας

H οικονομική dream team του Μπάιντεν μπροστά στον «εφιάλτη» της πανδημίας

Ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σε μία περίοδο κατά την οποία η πανδημία έχει διογκώσει τα διαρθρωτικά προβλήματα. Τα καλά νέα βεβαίως είναι ότι έχει επιλέξει μία δυνατή, έμπειρη ομάδα. 

Η υποψήφια για το υπουργείο Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, δεν θέλει πολλές συστάσεις. Έμεινε στο τιμόνι της Federal Reserve από το 2014 έως το 2018 ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και βοήθησε να παραμείνει η οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Ο Μπράιαν Ντιζ, που θα έχει το πόστο του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του προέδρου, ήταν οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και επί Ομπάμα. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο σχέδιο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2009, μετά την παγκόσμια χρηματοπιοστωτική κρίση, όσο και στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η στήλη Breakingviews του Reuters βαθμολογεί την ομάδα Μπάιντεν ως προς το υπόβαθρο σε αγορές, διεθνείς σχέσεις, περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και διακυβέρνηση με 130 βαθμούς με άριστα τους 210- επίδοση που θεωρείται πολύ καλή. 

Το οικονομικό επιτελείο του Μπάιντεν καλείται να εφαρμόσει τη στροφή σε μία πιο «πράσινη», βιώσιμη ανάπτυξη σε μία οικονομία στην οποία η πανδημία οξύνει τις ανισότητες. Οι χαμηλότερης ειδίκευσης και εισοδήματος εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα και εκείνοι που ήταν ήδη άνεργοι είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν το δρόμο της επιστροφής στην αγορά εργασίας. Έτσι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των μαύρων είναι 10% (όταν στον γενικό πληθυσμό είναι 6,7%), ενώ ισχυρότατο είναι το πλήγμα της πανδημίας και στις γυναίκες. 

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο χάθηκαν σε καθαρή βάση 140.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο πίσω από αυτόν τον αριθμό κρύβεται μία άκρως ζοφερή εικόνα για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το National Women’s Law Center τον περασμένο μήνα καταργήθηκαν 156.000 θέσεις, που κατείχαν αποκλειστικά γυναίκες, ενώ δημιουργήθηκαν 16.000 νέες που πήγαν αποκλειστικά σε άνδρες. Οι έγχρωμες γυναίκες επλήγησαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. 

Η ομάδα του Μπάιντεν πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Γιατί ο πλούτος και το εισόδημα δεν καθορίζουν μόνο το πώς ψηφίζουν οι Αμερικανοί αλλά και το τι θέλουν και εάν μπορούν, όπως σχολιάζει το Reuters. Μέτρα όπως αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και πιο ουσιαστική νομική προστασία για τους εργαζομένους της gig οικονομίας θα είναι τα πρώτα και πιο εύκολα μάλλον βήματα. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να αντιμετωπίσει η ομάδα- όνειρο τον οικονομικό εφιάλτη που δημιούργησε η Covid. 

N. Στασ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News