Business & Finance Τετάρτη 20/01/2021, 22:41
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία «κοιτάζουν» την κινεζική αγορά κρατικών ομολόγων

Ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία «κοιτάζουν» την κινεζική αγορά κρατικών ομολόγων

H κινεζική αγορά κρατικών ομολόγων είναι ο “ελέφαντας” μέσα σε μία αίθουσα επενδύσεων, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν αναλυτές του Reuters. Πράγματι, έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη για να μπορεί να αγνοηθεί, ακόμη και από τους επενδυτές της Δύσης που αποφεύγουν κατά το πλείστον τον κίνδυνο. Πώς άλωστε να αγνοηθεί μία αγορά που αξιολογείται στη βαθμίδα Α+ και προσφέρει απόδοση 3%;

Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστική για αρκετά ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία που βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με αρνητικές αποδόσεις. Για ορισμένα μάλιστα, τα οφέλη υποσκελίζουν τους πολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με το Reuters το οποίο στηρίζεται σε συντεντεύξεις στελεχών επιχειρήσεων που έχουν ρόλο συμβούλου και διαχειρίζονται τα χρήματα των εν λόγω συνταξιοδοτικών ταμείων. “Δεν επενδύουν όλοι οι πελάτες μας στην κινεζική αγορά κρατικού χρέους, αλλά το σκέφτονται”, λέει ο Σάντορ Στέβερικ, επικεφαλής του τμήματος κρατικών ομολόγν της APG, που διαχειρίζεται το ένα-τρίτο του ενεργητικού του ολλανδικού επενδυτικού ταμείου ύψους 1,5 τρισ.ευρώ. Η απόδοση του ολλανδικού 10ετούς κυμαίνεται τώρα στο -0,4%, που σημαίνει ζημίες για τον επενδυτή που τα διακρατεί, μία εικόνα που αντανακλάται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Πεκίνο προσπαθεί να προσελκύσει αυτή τη στιγμή ξένους επενδυτές ανοίγοντας τις αγορές του και υιοθετώντας δυτικά πρότυπα σε μία περίοδο που τα άλλοτε πληθωρικά του πλεονάσματα αρχίζουν να συρρικνώνονται.

Η κινεζική αγορά κρατικού χρέους αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη μετά την αμερικανική. Ενώ όμως οι ξένοι διακρατούν περίπου το ένα-τρίτο της αμερικανικής αγοράς κρατικού χρέους, αναφορικά με το κινεζικό κρατικό χρέος κατέχουν ένα μερίδιο μόλις 9,7%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Από το ενεργητικό των 9,5 τρισ.δολαρίων που βρίσκεται υπό τη διαχείριση εταιρικών και κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων παγκοσμίως, μόλις ένα 0,26% ήταν επενδεδυμένο σε κινεζικά ομόλογα στο τρίτο τρίμηνο του 2020, πολύ μικρό ποσοστό αλλά αυξημένο από το 0,04% του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της eVestment.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν δημοσιοποιούν συνήθως στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις τους και περισσότερα από 24 που προσεγγίστηκαν από το Reuters, κυρίως ευρωπαϊκά, απέφυγαν να απαντήσουν. Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίου τους και ορισμένες κεντρικές τράπεζες που παρακολουθούν την ροή των επενδύσεων μπορούν να φωτίσουν κάποια σημεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα άρχισε να ανοίγει τις αγορές ομολόγων της την προηγούμενη δεκαετία, συνεπώς οι ξένες επενδύσεις αρχίζουν από πολύ χαμηλή βάση.

Παρότι η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό δεν είναι κάτι καινούργιο, τα συνταξιοδοτικά ταμεία – οι μεγαλύτεροι και οι πλέον επιφυλακτικοί παίκτες – τώρα μόλις έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις εκεί εξελίξεις.

Τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει 22,4 δισ.ευρώ σε κινεζικό ενεργητικό με βάση στοιχεία στο τρίτο τρίμηνο του 2020, κυρίως σε μετοχές και μόλις 300 εκατ.ευρώ σε ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας. Βεβαίως, πρόκειται ποσό αυξημένο σε σχέση με τα 200 εκατ.ευρώ του 2017. Επίσης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, γερμανικά επενδυτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών, τοποθέτησαν συνολικά 2,5 δισ.ευρώ σε κινεζικά ομόλογα μόνο το Νοέμβριο του 2020, ποσό αυξημένο 62% από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας ΑΡ2 διατηρεί σταθερή επένδυση 1% σε κινεζικά κρατικά ομόλογα από το 2017. 

Πηγή: Reuters

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News