Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 22:08
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: Πάνω από 100 εκατ. νέες θέσεις στον κλάδο τουρισμού το 2021

WTTC: Πάνω από 100 εκατ. νέες θέσεις στον κλάδο τουρισμού το 2021

Περισσότερες από 100 εκατ.θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στον παγκόσμιο τομέα τουρισμού και ταξιδίων στη διάρκεια του 2021 καθώς ο πλανήτης θα αρχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως προβλέπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). 

Από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται σταδιακά ανάκαμψη στον κλάδο τουρισμού, ο οποίος περιμένει ένα ισχυρό καλοκαίρι, με αρκετές ταξιδιωτικές εταιρείες να ανακοινώνουν αυξήσεις στις κρατήσεις. Πέρυσι, όταν η πανδημία είχε φθάσει στο απόγειό της, ο WTTC είχε προειδοποιήσει ότι κινδύνευαν να χαθούν 174 εκατ.θέσεις εργασίας από τον κλάδο. Ωστόσο, στην τελευταία του ανάλυση, ο οργανισμός προβλέπει στο πιο αισιόδοξο σενάριο ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 111 εκατ.θέσεις εργασίας, αν και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι κατά 17% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019, ήτοι κατά 54 εκατ.θέσεις εργασίας. 

Το θετικό αυτό σενάριο, που κάνει λόγο για σταδιακά ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου από τα τέλη Μαρτίου, βασίζεται στα εκτεταμένη προγράμματα εμβολιασμού και στα γρήγορα τεστ που θα πραγματοποιούνται στις μετακινήσεις, σε συνδυασμό με ένα συνεχή διεθνή συντονισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 

Με βάση το πιο συγκρατημένο σενάριο του WTTC, θα δημιουργηθούν 84 εκατ.θέσεις εργασίας, αριθμός χαμηλότερος κατά 25% από τα επίπεδα του 2019 που σημαίνει 82 εκατ.λιγότερες θέσεις εργασίας. Σε αυτό το σενάριο, η ανάκαμψη του διεθνούς ταξιδιωτικού κλάδου θα αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο εμβολιασμός θα εξελίσσεται με πιο αργό και σταδιακό ρυθμό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η άρση των περιορισμών στα ταξίδια, με τη ζήτηση για ταξίδια να παραμένει χαμηλή. 

Ωστόσο η Γκλόρια Γκουεβάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού συστήνει επαγρύπνηση καθώς η ανάκαμψη δεν θεωρείται δεδομένη. «Χρειάζεται να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο. Οι εμβολιασμοί στις μεγάλες αγορές, όπως Βρετανία και ΗΠΑ, θα βοηθήσουν ώστε να επιστρέψουμε σε έναν κόσμο όπου τα ταξίδια θα μπορούν να πραγματοποιούνται ξανά», είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, τα νέα στοιχεία του WTTC επισημαίνουν ότι με βάση το καλύτερο σενάριο, η συμβολή του παγκόσμιου κλάδου τουρισμού και ταξιδίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί στο 17% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019, δηλ. στα 7,4 τρισ.δολάρια. Ο οργανισμός θεωρεί ότι αυτό είναι εφικτό με τους εμβολιασμούς, την χρήση της μάσκας και των γρήγορων τεστ κατά την αναχώρηση για τα ταξίδια. Στο πιο συγκρατημένο σενάριο, η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί περισσότερο από ένα-τέταρτο, στο 27% ήτοι στα 6,5 τρισ.δολάρια. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News