Business & Finance Δευτέρα 18/01/2021, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία η επέκταση του lockdown 

Bundesbank: Κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία η επέκταση του lockdown 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναφορικά με την οικονομία της χώρας, προειδοποιώντας ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να καταγράψει σημαντική υποχώρηση σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα επεκταθούν. 

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται κι ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, έχει ζητήσει νέα συνάντηση με τους ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων, να συζητήσουν για περαιτέρω αυστηρά μέτρα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν έχει δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να άρει όλους του περιορισμούς στις αρχές Φεβρουαρίου, βάσει του τωρινού σχεδιασμού. 

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχουν εφαρμόσει από τα πιο αυστηρά μέτρα από το φθινόπωρο, κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφους, θέατρα και μουσεία, προκειμένου να περιορίσει τις κοινωνικές επαφές και τις συναθροίσεις. 

Στη μηνιαία τακτική της έκθεση η Bundesbank, αναφέρει ότι μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει ακόμη τις αντοχές να απορροφήσει τις πιέσεις από τα τωρινά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο μπορεί να ακολουθήσει πτωτική πορεία σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά επεκταθούν ή γίνουν πιο αυστηρά. 

Στο ίδιο έγγραφο η Bundesbank εκτιμάει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να παρέμεινε στάσιμη το δ΄ τρίμηνο του 2020, ωστόσο δεν υποχώρησε, βοηθούμενη από τις επιδόσεις της βιομηχανίας και των κατασκευών, οι οποίες αντιστάθμισαν τα απογοητευτικά στοιχεία από τους κλάδους της φιλοξενίας και του λιανεμπορίου. 

«Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για τις αντοχές της γερμανικής οικονομίας, δίνουν ελπίδες ότι οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα οι οποίοι επεκτάθηκαν και εντατικοποιήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, συνολικά δεν θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη», καταλήγει η έκθεση της Bundesbank, η οποία επίσης χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το Brexit, ως θετικό γεγονός για το εμπόριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News