Business & Finance Κυριακή 17/01/2021, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράαμπ: Όχι στο ελεύθερο εμπόριο με χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ράαμπ: Όχι στο ελεύθερο εμπόριο με χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Βρετανία θα πρέπει να κόψει τους εμπορικούς δεσμούς με τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραάμπ, ωστόσο όπως επισημαίνει δεν συμφωνεί τα βρετανικά δικαστήρια να είναι εκείνα που θα κρίνουν εάν έχει διαπραχθεί μια γενοκτονία. 

Στο βρετανικό κοινοβούλιο έχει ανοίξει μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να δοθεί στους Βρετανούς δικαστές η εξουσία να τερματίζουν εμπορικές συμφωνίες, όταν κρίνουν ότι οι χώρες εταίροι έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

«Ο πήχης βρίσκεται απίστευτα ψηλά» δήλωσε ο Ράαμπ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο BBC σήμερα Κυριακή. «Ειλικρινά θέλω να πω ότι δεν πρέπει να συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου με χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που φθάνουν στο επίπεδο της γενοκτονίας».

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να καταρτίσει κανόνες που θα αποτρέπουν τις βρετανικές επιχειρήσεις να προμηθεύονται εμπορεύματα από την περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα δεύτερο ζήτημα, που σχετίζεται με ότι γνωρίζουμε έως τώρα για το τι συμβαίνει στη Σιντζιάνγκ, το ερώτημα είναι αν με οποιαδήποτε χώρα που έχει εμπλακεί σε αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου», συμπλήρωσε. 

Ο Ράαμπ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι υπήρχαν στοιχεία για καταναγκαστική εργασία των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σινγιάνγκ.

Ο ΟΗΕ εκτιμάει ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μέλη της μειονότητας κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με το Πεκίνο να απορρίπτει κατηγορηματικά και τις δύο καταγγελίες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News