Business & Finance Τετάρτη 20/01/2021, 07:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμφανίστηκε ο Τζακ Μα

Εμφανίστηκε ο Τζακ Μα

Ο Τζακ Μα, δισεκατομμυριούχος ιδρυτήςς του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και μέτοχος πλειοψηφίας στην Ant Group, έκανε σήμερα, Τετάρτη, μία δημόσια εμφάνιση, μιλώντας μέσω video σε φιλανθρωπική εκδήλωση. Είναι η πρώτη εμφάνιση του Μα από τον Νοέμβριο, όταν οι κινεζικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο την αυτοκρατορία του, ενοχλημένες από την κριτική που άσκησε κατά του κράτους.

Θολό παραμένει πάντως το μέλλον της κινεζικής fintech Ant Group, που έχτισε ο Τζακ Μα. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι η Ant «εργάζεται πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα για να αναδιαρθώσει τις δραστηριότητές της, ενώ συνεχίζει τη λειτουργία της». Αποφεύγει ωστόσο να δώσει την όποια λεπτομέρεια για το πόσο μακριά θα πρέπει να φτάσει η αναδιάρθρωση αυτή προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές οι ρυθμιστικές αρχές είναι σε στενή επαφή με την ειδική ομάδα που έχει ορίσει η Ant για την αναδιοργάνωση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κινεζική ηγεσία είναι αποφασισμένη να βάλει φρένο στην επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Τζακ Μα και να περιορίσει την επιρροή του δισεκατομμυριούχου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ant είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου fintech παγκοσμίως και επεδίωκε να κάνει την είσοδό της στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο. Οι κινεζικές αρχές ανέστειλαν ωστόσο αιφνιδίως την αρχική δημόσια εγγραφή ύψους 35 δισ. δολαρίων, σε μία κίνηση που θεωρείται προσωπική απόφαση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μα πυροδότησε την οργή των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα συνέδριο τον περασμένο μήνα στη Σαγκάη, στο οποίο συνέκρινε τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της χώρας με ενεχυροδανειστήρια και επέκρινε την απουσία καινοτομίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά, που μιλούσε έξω από τα δόντια. Αλλά αυτή τη φορά χτύπησε ευαίσθητες χορδές στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News