Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 22:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Συνεχείς εκκλήσεις για δημοσιονομική και νομισματική στήριξη 

ΔΝΤ: Συνεχείς εκκλήσεις για δημοσιονομική και νομισματική στήριξη 

Μήνυμα προς τις κυβερνήσεις απέστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος του εκπροσώπου του, προτρέποντας τις για άλλη μια φορά να συνεχίσουν τις ισχυρές δημοσιονομικές και νομισματικές προσπάθειες που καταβάλουν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει επιφέρει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και η νέα μετάλλαξη του φονικού ιού. 

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης. «Η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι προοπτικές για μια ακόμη πολύ δύσκολη περίοδο μπροστά μας, με αύξηση των κρουσμάτων και τους ανθρώπους να συνεχίζουν να υποφέρουν».

Ο Ράις τόνισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι  άνευ προηγουμένου φορολογικές και νομισματικές προσπαθειών για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

«Δεν είναι σίγουρα περίοδος να εγκαταλείψουμε  τις προσπάθειές μας», είπε ο Ράις, απευθύνοντας έκκληση για  συνεχή ισχυρά νομισματικά και φορολογικά μέτρα.

Όπως αποκάλυψε ο Ράις, η ενημερωμένη έκθεση με τις προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία θα δημοσιευθεί στις 26 Ιανουαρίου και θα αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη και η διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και τα νέα μέτρα στήριξης σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου το ΔΝΤ ανέμενε ύφεση του παγκόσμιου ΑΕΠ 4,4% το 2020 και ανάπτυξη 5,2% το 2021.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2020 στις ΗΠΑ και οι αναφορές για πρόσθετα πιθανά μέτρα είναι ενθαρρυντικά, συμπλήρωσε ο Ράις.

Την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπινάθ δήλωσε ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, αφενός θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των οικονομιών τους το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αφετέρου πιθανώς θα φέρουν αναβαθμίσεις τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News