Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 16:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό από τον Αύγουστο οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας 

ΗΠΑ: Σε υψηλό από τον Αύγουστο οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας 

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, σε άλλη μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει καταφέρει ακόμα να σταθεί σε στέρεη βάση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου έκαναν άλμα στις 965.000, από 784.000 μια εβδομάδα νωρίτερα και πολύ μακριά από τις 795.000 αιτήσεις τις οποίες εκτιμούσαν οι αναλυτές του Reuters.

Τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις είτε να κλείσουν είτε να παραμείνουν κλειστές, ιδιαίτερα στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας. 

Όπως επισήμανε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, βάσει των διερευνητικών ενεργειών που πραγματοποίησε από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις στους δύο προαναφερόμενους κλάδους προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στο εργατικό τους δυναμικό, εξαιτίας των νέων περιορισμών. 

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων της προηγούμενης εβδομάδας είναι ο υψηλότερος από τις 22 Αυγούστου και τις σχεδόν 1 εκατ. αιτήσεις. 

Παρά το γεγονός ότι τα εβδομαδιαία νούμερα απέχουν έτη φωτός από το ρεκόρ των 6,86 εκατ. αιτήσεων του Μαρτίου, παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από την κορύφωση των 665.000 αιτήσεων στη κρίση του 2007/09. Από τη μεριά τους  οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας θα χρειασθεί αρκετά χρόνια, ούτως ώστε να επανέλθει στα προ πανδημικά επίπεδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News