Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Credit negative το δεύτερο lockdown για κυπριακές τράπεζες

Moody’s: Credit negative το δεύτερο lockdown για κυπριακές τράπεζες

Πλήγμα στα έσοδα και στην ποιότητα ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών «βλέπει» ο οίκος Moody’s, ο οποίος και αξιολογεί ως credit negative το δεύτερο lockdown για τον κλάδο. 

Όπως αναφέρει ο οίκος σε σημερινό σημείωμά του αν και τα μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν στις 9 Ιανουαρίου στηρίζουν σε έναν βαθμό την οικονομία και τις τράπεζες, αντισταθμίζοντας από τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, που αποφασίστηκε σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού. 

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν έχουν κλείσει όλες οι μη ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις, ενώ η φυσική παρουσία των εργαζομένων έχει περιοριστεί στο 15%. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να συμπιέσει περαιτέρω τα έσοδα και την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά και να δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια, την ώρα που οι τράπεζες δίνουν μάχη να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. 

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες που εκμεταλλεύθηκαν πέρυσι το πλαίσιο για τα μορατόρια των δανείων δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν και την εφετινή ρύθμιση.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News