Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 20:13
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΗΠΑ: Μικρότερη μείωση παραγωγής αναμένεται για εφέτος

ΗΠΑ: Μικρότερη μείωση παραγωγής αναμένεται για εφέτος

Κατά 190.000 βαρέλια ημερησίως αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ το 2021, στα 11,1 εκατ.βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, μείωση πολύ μικρότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη των 240.000 βαρελιών που αναμενόταν αρχικά. 

Η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε πρόσφατα να προχωρήσει σε εθελοντικές μειώσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τιμές πετρελαίου να εκτιναχθούν στο υψηλότερο επίπεδο 11 μηνών. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές ώθησαν τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας να αυξήσουν την εξορυκτική τους δραστηριότητα, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο. 

Επίσης, το 2020, οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερο αργό από αυτό που εισήγαγαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από το 1949, σύμφωνα με την ΕΙΑ. Η Υπηρεσία αναμένει ότι οι εισαγωγές αργού και προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τις εξαγωγές εφέτος και το επόμενο έτος. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών και η νέα έξαρση του κορωνοϊού παραμένουν ανασταλτικοί παράγοντες. 

Η ΕΙΑ εκτιμά ακόμη ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και υγρών καυσίμων κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 92,2 εκατ.βαρέλια ημερησίως καθ΄όλη τη διάρκεια του 2020, χαμηλότερα κατά 9 εκατ.βαρέλια σε σχέση με το 2019. Για εφέτος, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,6 εκατ.βαρέλια ημερησίς, στα 97,77 εκατ., ελαφρώς χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη για αύξηση κατά 5,8 εκατ.βαρέλια. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News