Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 23:05
ΕΜΠΟΡΙΟ

Κομισιόν: Ετοιμάζει πρόταση για εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με ΗΠΑ

Κομισιόν: Ετοιμάζει πρόταση για εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με ΗΠΑ

Η Ε.Ε. επεξεργάζεται πρόταση για μία νέα εμπορική σχέση με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει και τη διευθέτηση της μακρόχρονης διένεξης με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών που οδήγησε σε επιβολή δασμών 11,5 δισ.δολαρίων στις εξαγωγές των δύο εταίρων, σύμφωνα με πηγές. 

Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους χωρών που έχουν πληγεί από τη διένεξη, όπως Γερμανία και Γαλλία, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος των παράνομων επιδοτήσεων που και οι δύο πλευρές χορήγησαν στην Airbus και στη Boeing. 

H πρόταση της Κομισιόν θα καλύπτει όλο το πλαίσιο της εμπορικής συνεργασίας Ε.Ε. – ΗΠΑ όχι μόνο τη διένεξη με τα αεροσκάφη, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Η εν λόγω διαμάχη χρονολογείται από το 2004, όταν οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ε.Ε. για την κρατική βοήθεια προς την Airbus. Η Ε.Ε. απάντησε από την πλευρά της ένα έτος αργότερα με τη δική της αντίστοιχη προσφυγή στον ΠΟΕ για τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ στη Boeing. Το 2019, ο ΠΟΕ έδωσε το πράσινο φως στις ΗΠΑ να προχωρήσουν ως αντίποινα σε δασμούς σε ετήσιες εξαγωγές της Ε.Ε. αξίας 7,5 δισ.δολαρίων, ενώ τον Οκτώβριο η Ε.Ε. έλαβε την άδεια να επιβάλει δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ.δολαρίων. Οι προσπάθειες διευθέτησης πάγωσαν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ διεύρυναν τους δασμούς τους σε ευρωπαϊκά κρασιά και οινοπνευματώδη στις 30 Δεκεμβρίου του 2020.

Παρότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δώσει το στίγμα του ως προς το θέμα αυτό, κύκλοι του έχουν δηλώσει ότι νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων και τερματισμό του «τεχνητού εμπορικού πολέμου» Τραμπ με την Ε.Ε..

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News