Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βρετανία καθησυχάζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο Λονδίνο

Η Βρετανία καθησυχάζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο Λονδίνο

Τα υποκαταστήματα των τραπεζών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία λειτουργούν στο Λονδίνο, δεν θα διαπιστώσουν καμία αλλαγή στο πως επιβλέπονται στη Βρετανία μετά την αποχώρηση της από την Ε.Ε., όπως ξεκαθάρισε σήμερα Δευτέρα ο εποπτικός βραχίονας της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ). 

Η Βρετανία θέλει διακαώς η πρωτεύουσα της Αγγλίας να διατηρήσει το στάτους της ως ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός κόμβος της Ευρώπης και ένας εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως κι ενώ πλέον η πλήρης πρόσβαση στην Ε.Ε. (ο μεγαλύτερος πελάτης του Ηνωμένου Βασιλείου) δεν ισχύει. 

Οι μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες διατηρούν μεγάλες επιχειρήσεις στο Λονδίνο και την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της ΒοΕ Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες από τον υπόλοιπο κόσμο.   

«Συνολικά η προσέγγιση της Αρχής Προληπτικής Εποπτείας (PRA), σχετικά με την επίβλεψη των πολυεθνικών τραπεζών παραμένει σταθερή, ακολουθώντας τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε», αναφέρει η ΒοΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα. 

Η ΒοΕ εξέδωσε ένα έγγραφο για να ενημερώσει πως θα επιβλέπει τις διεθνείς τράπεζες στο Λονδίνο, όπου έχουν έδρα 150 υποκαταστήματα και 90 θυγατρικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο. 

«Αυτές οι εταιρείες οι οποίες έχουν λειτουργήσει στη Βρετανία για κάποιο διάστημα είτε ως υποκαταστήματα είτε ως θυγατρικές, θα διαπιστώσουν ότι οι προτάσεις είναι ευθυγραμμισμένες με την προηγούμενη εμπειρία που έχουν από την εποπτεία της PRA».

Αρκετές τράπεζες του Λονδίνου, προχώρησαν στο άνοιγμα παραρτημάτων στις χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να αποφύγουν να αποκοπούν από τις 27 χώρες μέλη. 

Η κίνηση αυτή έχει μετατοπίσει ένα ποσοστό των εσόδων και των περιουσιακών στοιχείων των επενδυτικών τραπεζών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχει μεταφερθεί σε αυτά τα παραρτήματα στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση 66 τράπεζες επιθυμούν να εξασφαλίσουν άδεια να λειτουργούν ως υποκαταστήματα στη Βρετανία, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα μια αισθητή αύξηση του ποσοστού των περιουσιακών στοιχείων στο τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου να διακινείται μέσω υποκαταστημάτων.

Η ΒοΕ αυτό που θέλει, είναι να εξασφαλίσει ότι οι ξένες τράπεζες έχουν κανόνες ασφαλείας και ελέγχουν τις συναλλαγές που αφορούν τις μετοχές, τα ομόλογα και τα παράγωγα. 

«Η PRA παραμένει ανοιχτή στους ολοκληρωμένους παγκόσμιους τραπεζικούς διακανονισμούς, έχοντας εξασφαλίσει ότι ελέγχονται αποτελεσματικά και ότι έχει μια ικανοποιητική εικόνα των πιθανών κινδύνων», καταλήγει η ανακοίνωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News