Business & Finance Κυριακή 10/01/2021, 21:28
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Πρόκληση η απορρόφηση των νέων κοινοτικών κονδυλίων από Ιταλία και Ισπανία

Πρόκληση η απορρόφηση των νέων κοινοτικών κονδυλίων από Ιταλία και Ισπανία

Αντιμέτωπες με διοικητικά εμπόδια βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, γεγονός που θα τις δυσκολέψει να δαπανήσουν τα άνευ προηγουμένου κονδύλια της Ε.Ε. τα επόμενα έτη, προειδοποιούν ειδικοί και οικονομολόγοι. Από τα μέσα του 2021, η Κομισιόν θα αρχίσει να απελευθερώνει κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. προς τις χώρες μέλη που θέλουν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους μετά την κρίση της πανδημίας.

Οι δύο αυτές χώρες, από τις μεγαλύτερες της Ε.Ε. αλλά και από τις χειρότερα πληγείσες από την πανδημία, θα ειναι οι κορυφαίοι αποδέκτες της οικονομικής βοήθειας. Ομως, έχουν πολύ άσχημο ιστορικό στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι τα χρήματα από τις Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην δαπανηθούν λόγω γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων.

Η Ισπανία έχει το χειρότερο ιστορικό στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά την περίοδο 2014 – 2020, μόλις 39%, με την Ιταλία να ακολουθεί με 40%, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Μόνο το 2019, η Ιταλία είχε το μικρότερο ποσοστό απορρόφησης, 30,7%.

Ο Μαρκέλο Μεσόρι, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, αναφέρει ότι τα 208 δισ.ευρώ που εξασφαλίζει η χώρα του από το ταμείο ανάκαμψης, σε δάνεια και επιχορηγήσεις, συνιστούν μία κολοσσιαία ευκαιρία αλλά και μία δέσμευση σε επίπεδο διοίκησης και διαχείρισης. Ολες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να υποβάλουν λεπτομερώς τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια στις Βρυξέλλες μέχρι τον Απρίλιο, εξηγώντας τον τρόπο που σκοπεύουν να δαπανήσουν τα χρήματα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως τα τέλη του 2023. «Η Ιταλία όχι μόνο δεν έχει καταρτίσει λεπτομερείς προτάσεις, αλλά θα πρέπει να επιλύσει και το πρόβλημα του ποιός θα εποπτεύσει την υλοποίηση των σχεδίων», αναφέρει ο Μεσόρι.

Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το 70% από τα 72 δισ.ευρώ των επιχορηγήσεων σε πράσινες επενδύσεις και ψηφιακές υποδομές την περίοδο 2021 – 2023. Η χώρα έχει ήδη ψηφίσει νομοθετικό διάταγμα που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να υποσκελίσει τις δυσκολίες στην απορρόφηση και στις δαπάνες των κονδυλίων. Προβλέπει μεταξύ άλλων εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και μεγαλύτερη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, καθώς ήδη η Ισπανία έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, όπως αυτοκινητόδρομοι και τραίνα υψηλών ταχυτήτων, η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει και να εποπτεύσει πολλές μικρότερες και πιο περίπλοκες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, σε τεχνολογίας χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα και σε ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο Χένινγκ Φάχλαντ, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Ανάκαμψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε την απορρόφηση των κονδυλίων ως «μία πρόκληση για όλους». Ο Ενζο Μοαβέρο Μιλανέσι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ανέφερε ότι ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία στην χώρα του να δαπανήσει τα τελευταία χρόνια ένα τόσο μεγάλο κονδύλι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το σχέδιο εθνικής ανάκαμψης της Ρώμης δεν έχει ακόμη «απογειωθεί». Ο ίδιος τονίζει ότι η χώρα υποφέρει από ατελείωτους κανονισμούς και διοικητικά εμπόδια που περιπλέκουν την αγορά και ότι ιστορικά περιορίζεται στις δημόσιες δαπάνες της καθότι έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε.. 

Πηγή: FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News