Business & Finance Κυριακή 10/01/2021, 21:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο στοιχίζουν τα κλειστά σχολεία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πόσο στοιχίζουν τα κλειστά σχολεία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το κλείσιμο των σχολείων πέρα από τα άμεσα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό της γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg σχετικά με τη διάρθρωση των νοικοκυριών, το καθεστώς απασχόλησης και τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι.

Η νέα έξαρση του Covid-19, που ανάγκασε τη Βρετανία να ανακοινώσει και τρίτο lockdown και έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, προβλέπεται να μειώσει την προσφορά της Ε.Ε. σε εργαζομένους κατά 6%, εάν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά και περιοριστούν οι επιλογές για την φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών. Ορισμένες χώρες θα παρουσιάσουν καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλες, με την Ανατολική Ευρώπη να δέχεται ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα. Σημαντικές απώλειες θα υποστεί και η Σουηδία. Τις μικρότερες απώλειες θα υποστεί Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία, ενώ στις λιγότερο πληγείσες χώρες της Ε.Ε. συγκαταλέγεται και η Ελλάδα με ένα ποσοστό κοντά στο 5%.

Πόσο στοιχίζουν τα κλειστά σχολεία σε Ελλάδα και Ευρώπη-1

Η ζημία όπως από το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού δεν επικεντρώνεται μόνο στο εργατικό δυναμικό αλλά και στις μελλοντικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων και των αποδοχών αυτού του εργατικού δυναμικού. Οταν τα παιδιά χάσουν μέρος της εκπαίδευσης, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη ζωή τους. Εκθεση της UNESCO βασιζόμενη σε 192 χώρες που έχουν κλείσει σχολεία και πανεπιστήρια λόγω κορωνοϊού, σημειώνει ότι έχουν επηρεαστεί 1,5 δισεκατομμύρια παιδιά και νέοι.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος για πόσο ακόμη χρόνο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία ή εάν θα ξανακλείσουν σε χώρες που έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, πόσο σοβαρά έχει πληγεί η εκπαίδεση και σε ποιό βαθμό θα επηρεάσει όσους βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση. Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου ΙΖΑ, που έλαβε υπόψη πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε επιπλέον έτος σχολικής εκπαίδευσης ισούται με επιπλέον μελλοντικά κέρδη 8%. Εν συνεχεία, η μελέτη έλαβε ως δεδομένο μία περίοδο τεσσάρων μηνών που έκλεισαν τα σχολεία και προσπάθησε να εκτιμήσει τις απώλειες στα μελλοντικά κέρδη.

Εφαρμόζοντας το μοντέλο της στην παγκόσμια οικονομία, η έκθεση προβλέπει μία μελλοντική απώλεια κερδών της τάξης των 11.000 δολαρίων για κάθε άτομο ή περί των 10 έως 15 τρισ.δολαρίων συνολικά. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, οι προβλεπόμενες απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 τρισ.δολαρίων, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος μεταξύ 252 και 360 δισ.δολαρίων. Από πλευράς ΑΕΠ, οι προβλεπόμενες απώλειες υπολογίζονται σε 12% έως 18% σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο. 

moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News