Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 13:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπληξη από τη Σερβία: Επανήλθε σε αύξηση επιτοκίων

Σε απρόσμενη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Σερβία κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών. Στο 6,25% το βασικό επιτόκιο

Εκπληξη από τη Σερβία: Επανήλθε σε αύξηση επιτοκίων

Σε απρόσμενη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Σερβία, ένα μήνα αφότου οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έκαναν παύση στον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να υποχωρεί.

Η κεντρική τράπεζα του Βελιγραδίου αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,25%, μια απόφαση που ανέμεναν μόνο 4 στους 18 αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Οι υπόλοιποι ανέμεναν να μείνει αμετάβλητο.

«Είναι ακόμη απαραίτητο να συνεχιστεί η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών προκειμένου να αποτραπεί η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας. Η κίνηση θα διασφαλίσει ότι «ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε πτωτική τροχιά και θα επιστρέψει εντός της ζώνης ανοχής».

Παράλληλα, αύξησαν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 5% και της διευκόλυνσης χρηματοδότησης στο 7,5%.

Αν και εισήλθε καθηστερημένη στον χορό των επιτοκιακών αυξήσεων και προσπάθησε προστατεύσει την οικονομία από το υψηλό κόστος δανεισμού, παρόλα αυτά η Σερβία προχώρησε σε 13 συνεχόμενες αυξήσεις μέχρι τον Απρίλιο για να δαμάσει τον πληθωρισμό. Πλέον έχει αυξήσει το βασικό του επιτόκιο, από το χαμηλό ρεκόρ του 1% τον περασμένο Απρίλιο, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ ετών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτών της Σερβίας υποχώρησε τον Απρίλιο για πρώτη φορά σε 2 χρόνια, στο 15,1% από 16,2% τον Μάρτιο, αν και ακόμα παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 1,5%-3,5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Αξιωματούχοι στο Βελιγράδι δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η αύξηση των τιμών αναμένεται να επιβραδυνθεί περίπου στο 8% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ενδέχεται να συνεχιστεί η σύσφιγξη με νέα άρση του βασικού επιτοκίου ή χρησιμοποιώντας εναλλακτικά εργαλεία.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας θα δημοσιεύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο στις 12 Ιουνίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Οι μεγαλύτερες τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων

Καναδάς: Απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου στο 4,75%

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News