Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 11:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Οι μεγαλύτερες τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων

Προσπάθεια από τις κρατικές τράπεζες της Κίνας να τονωθεί η ανάπτυξη σε μια οικονομία όπου καταγράφει αργή ανάκαμψη της κατανάλωσης

Κίνα: Οι μεγαλύτερες τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας μειώνει τα επιτόκια στις καταθέσεις σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη σε μια οικονομία όπου καταγράφει αργή ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το CNBC, οι έξι κρατικές τράπεζες της χώρας μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων όψεως στο 0,2% από το 0,25% που ήταν πέρυσι, όπως φαίνεται και στις ιστοσελίδες των ιδρυμάτων. Οι καταθέσεις όψεως επιτρέπουν αναλήψεις ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, μείωσαν τα επιτόκια και σε άλλες κατηγορίες καταθέσεων, όπως το επιτόκιο για τις καταθέσεις πενταετούς διάρκειας στο 2,5% από 2,65%.

Αυτές οι περικοπές συμβάλλουν στη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και θέτουν το υπόβαθρο για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώσει άλλα επιτόκια, ανέφεραν αναλυτές της Nomura.

«Αυτός ο νέος γύρος περικοπών των επιτοκίων καταθέσεων, καθώς και η ραγδαία επιδείνωση των εξαγωγών, ο συνεχιζόμενος αποπληθωρισμός και μια πιθανή παύση της Fed, αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι πρέπει να περικοπούν τα επιτόκια», είπαν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι ζητούν μείωση των επιτοκίων MLF και LPR κατά 10 μονάδες βάσης από τα μέσα Μαΐου.

Σημειωτέον ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατηρεί σταθερά τα επιτόκια εδώ και εννέα μήνες. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης, τα επιτόκια της Κίνας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου στο 4,75%

Lagarde: Παραμένει ισχυρός ο πληθωρισμός – Σίγουρη η αύξηση επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News