Business & Finance Τρίτη 6/06/2023, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνεργοι, αλλά το διασκεδάζουν – Τι είναι το funemployment

Άνεργοι, αλλά το διασκεδάζουν – Τι είναι το funemployment

Η Delia Pena, η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της στα τέλη Μαρτίου, έχει πολλά πράγματα που θέλει να καταφέρει αυτό το καλοκαίρι.
Ένα οδοιπορικό ταξίδι στο Νότο με την έφηβη ανιψιά της, να τελειώσει ένα κολάζ πάνω στο οποίο εργάζεται εδώ και εβδομάδες και τη δεύτερη σεζόν του podcast που φιλοξενεί και να κάνει ατελείωτες ώρες γιόγκα.

Τι φαίνεται να λείπει από αυτά τα σχέδια; Η εύρεση μιας νέας, πλήρους απασχόλησης εργασίας. Αλλά η Pena, έχει τους λόγους της. «Θέλω να πάρω τον χρόνο μου και να αποφασίσω πώς θα ζήσω τη ζωή μου», είπε η 37χρονη στο Business Insider. «Δικαιούμαι να διασκεδάσω. Δεν χρειάζεται όλα να είναι αγώνας δρόμου».

Η Pena, η οποία κερδίζει χρήματα κάνοντας παραδόσεις για την DoorDash και ghostwriting σε blogs, είπε ότι δεν την ενοχλεί η οικονομική αβεβαιότητα. 

Αντιθέτως αγκαλιάζει αυτό που είναι γνωστό ως «funemployment» — ένας όρος που περιγράφει την ανεργία ως απελευθερωτική και ενδυναμωτική, παρά σαν μία κατάσταση που φέρνει τρόμο και κατάθλιψη. Αντί να ανησυχούν για την εύρεση μιας νέας εργασίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όσοι τον υιοθετούν, απολαμβάνουν τις διακοπές τους κάνοντας ταξίδια, περνώντας χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και αναζωπυρώνοντας τη δημιουργικότητά τους.

Ο Randall Peterson, καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο London Business School, είπε στο Business Insider ότι μια παρατεταμένη περίοδος μεταξύ των εργασιών «είναι υγιής, καθώς πρόκειται για στιγμή σκέψης και προβληματισμού», αρκεί να «μην ξεμείνει κανείς από χρήματα».

«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αυτό που είναι σημαντικό στη ζωή είναι οι σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η δουλειά δεν είναι το μέρος στο οποίο βρίσκουν το μεγαλύτερο νόημα», υπογράμμισε. 

Πάνω από τρία χρόνια μετά την πανδημία που άλλαξε τις προτεραιότητες των ανθρώπων σχετικά με την εργασία και τη ζωή, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εξαντλημένοι στη δουλειά και ανήσυχοι για αυτήν. 

Έτσι, όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία για άδεια, κάποιοι την αρπάζουν. Περίπου το 28% των εργαζομένων που απολύθηκαν πρόσφατα δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να κάνουν κάποιο διάλειμμα πριν ξεκινήσουν την επόμενη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ZipRecruiter τον Ιανουάριο του 2023 σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, οι οποίοι απολύθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Οι περισσότεροι Αμερικανοί ζουν από μισθό σε μισθό και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους αναζητούν μια νέα αμέσως, σημείωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στο ZipRecruiter. Αλλά πολλοί από εκείνους που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη, είναι πιθανό να δουν την απόλυσή τους θετικά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Όποτε πρέπει να γίνει μία δύσκολη δουλειά, την αναθέτω σε έναν τεμπέλη»

Joie de vivre: Έξι πράγματα που κάνουν οι Γάλλοι για να είναι ευτυχισμένοι 

Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράζεται τη νούμερο ένα συμβουλή του για τις κόρες του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News