Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικεφαλής LinkedIn στην Ιαπωνία: Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες αξίες των εργαζομένων

Επικεφαλής LinkedIn στην Ιαπωνία: Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες αξίες των εργαζομένων

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Linkedin στην Ιαπωνία υποστηρίζει ότι το έθνος πρέπει να κινηθεί προς μια αγορά εργασίας που βασίζεται περισσότερο στις δεξιότητες που έχει ο κάθε εργαζόμενος και οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες αξίες τους, για να βελτιώσει η χώρα την επίμονη ανισότητα των φύλων.

«Η Ιαπωνία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής», τόνισε η Wakana Tanaka στην πρώτη της συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα από τότε που ανέλαβε την κορυφαία θέση στα τέλη Μαρτίου. «Το να χτίζεις συνεχώς τις δεξιότητές σου είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον».

Μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων κρατικών δαπανών σε αυτόν τον τομέα, η Tanaka είπε ότι η αγορά εργασίας της Ιαπωνίας στρέφεται ήδη προς την εστίαση στις ατομικές δεξιότητες και όχι στην απασχόληση μόνο σε μία εταιρεία εφ΄όρου ζωής και η αλλαγή έχει τη δυνατότητα να είναι θετική για τις γυναίκες. Το LinkedIn παρέχει διάφορα διαδικτυακά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται εν μέρει από την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, πρόσθεσε.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε παραδοσιακά ένα σύστημα απασχόλησης που συνδέει τους εργαζομένους σε μια εταιρεία για μια ζωή και τους παροτρύνει να επικεντρωθούν στην εταιρική πίστη και να μην παίρνουν μεγάλα ρίσκα.

Αντιμετώπισε επίσης την επίμονη ανισότητα των φύλων, καθώς οι άνδρες αναμενόταν να αναλάβουν αυτές τις σταθερές θέσεις εργασίας, ενώ οι γυναίκες αναλάμβαναν χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις μερικής απασχόλησης και επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών φροντίδας παιδιών και νοικοκυριών. Η Ιαπωνία συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ανάμεσα στις χώρες της G7.

«Η γυναικεία συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό είναι μεγάλη, αλλά πολλές εξακολουθούν να κάνουν προσωρινές δουλειές», είπε η Tanaka. «Η προσωπική μου αποστολή είναι να εργαστώ για την ανύψωση της θέσης των γυναικών στην Ιαπωνία και στην Ασία», υπογράμμισε.

Οι εταιρείες πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες στάσεις μεταξύ των εργαζομένων που εκτιμούν την οικογενειακή ζωή και την ευελιξία περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, πρόσθεσε ο Tanaka.

«Δεν υπάρχει πλέον μια πολιτική που ταιριάζει σε όλους τους χώρους εργασίας», είπε η Tanaka, η οποία είναι επίσης μητέρα δύο παιδιών. 
Η νέα επικεφαλής του LinkedIn της Ιαπωνίας είναι επίσης η πρώτη γυναίκα και το πρώτο άτομο κάτω των 60 ετών που θα γίνει Πρόεδρος του Harvard Business School Club of Japan. 

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Τζορτζτάουν, η Tanaka πιστεύει ότι η ποικιλόμορφη επαγγελματική της πορεία και οι ποικίλες δεξιότητες που απέκτησε στην πορεία τη βοήθησαν να αποκτήσει την τρέχουσα θέση της ως ηγέτη στο LinkedIn Japan.

Όταν ξεκίνησε την επαγγελματική της ζωή ως σύμβουλος, η Tanaka θυμάται ότι ένιωθε άβολα καθώς οι πελάτες έτειναν να τη βλέπουν ως γυναίκα και όχι ως επαγγελματία. Η απόκτηση δεξιοτήτων τη βοήθησε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. 

«Έχω και εγώ μια κόρη, οπότε όταν ενηλικιωθεί, θέλω πραγματικά η ιαπωνική κοινωνία να είναι καλύτερη», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Φεύγει από την Κίνα η LinkedIn – Περικοπές 700 θέσεων

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη

Τι ψάχνει σε μια δουλειά η Gen Z – Πού διαφέρει από την Gen X

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News