Business & Finance Κυριακή 10/01/2021, 07:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην απομόνωση το Parler

Amazon, Apple, Google το απέσυραν. Για συντονισμένη επίθεση κάνει λόγο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στην απομόνωση το Parler

Οι Apple και Amazon ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι απομακρύνουν το Parler από το App Store και το Web Services αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που ήταν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε χρήστες της δεξιάς στις ΗΠΑ, δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να σταματήσει την διάδοση μηνυμάτων που υποκινούν τη βία. 

Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προβεί ήδη από την Παρασκευή η Google της Apple. To Parler ήταν αγαπημένη επιλογή για πολλούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες είδε την πόρτα της εξόδου από το Twitter, με τον λογαριασμό του να κλείνει οριστικά. Οι υπέρμαχοι του Parler το παρουσιάζουν ως ένα «καταφύγιο για την ελευθερία του λόγου» και ως το αντίβαρο στο Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που όπως λένε, ασκούν πολιτικά υποκινούμενη λογοκρισία. Πολλοί που έβλεπαν τους λογαριασμούς τους στο Twitter να κλείνουν λόγω παράβασης των κανόνων της πλατφόρμας (ρητορική μίσους, υποκίνηση σε βία κτλ) κατέφευγαν στο Parler. 

«Αποκλείσαμε το Parler από το App Store έως ότου λύσουν τα θέματα αυτά» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple, που είχε δώσει τελεσίγραφο 24 ωρών στην πλατφόρμα προκειμένου να της παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης. 

Η απόσυρση από τα καταστήματα εφαρμογών των Αpple και Google ήταν ένα «χαστούκι» για το Parler. To μεγάλο χτύπημα ωστόσο ήρθε από την Amazon, αφού η δική της κίνηση ουσιαστικά οδηγεί την πλατφόρμα offline έως ότου μπορέσει να βρει μία νέα εταιρεία να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες της. Η Αmazon υπογράμμισε ότι το Parler απέτυχε να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο περιεχόμενο βίας με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Parler έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση από τους τεχνολογικούς γίγαντες, που θέλουν να σκοτώσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά. «Μπορείτε να περιμένετε τον πόλεμο στον ανταγωνισμό και την ελευθερία του λόγου να έχει συνέχεια. Μην σταματήσετε να μας υπολογίζετε» διεμήνυσε.

moneyreview με πληροφορίες από Reuters, BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News