Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 22:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Με καθυστερήσεις τα σχέδια για ημιαγωγούς – Πώς επηρεάζει η συμφωνία Tower-Intel

Η μεγάλη κοινοπραξία Vedanta-Foxconn προχωρά επίσης με αργούς ρυθμούς

Ινδία: Με καθυστερήσεις τα σχέδια για ημιαγωγούς – Πώς επηρεάζει η συμφωνία Tower-Intel

Μια σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ημιαγωγών ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία από μια κοινοπραξία που υπολόγιζε την ισραηλινή εταιρεία κατασκευής τσιπ Tower ως τεχνολογικό εταίρο έχει καθυστερήσει λόγω της εν εξελίξει εξαγοράς της εταιρείας από την Intel, δήλωσαν τρεις πηγές, ανατρέποντας τα σχέδια της Ινδίας για την κατασκευή τσιπ, αναφέρει το Reuters.

Ένα δεύτερο μεγαλεπήβολο σχέδιο ύψους 19,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή τσιπ σε τοπικό επίπεδο από μια κοινοπραξία μεταξύ της ινδικής Vedanta και της ταϊβανέζικης Foxconn προχωρά επίσης με αργούς ρυθμούς, καθώς οι συνομιλίες τους για την προσέλκυση της ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής τσιπ STMicroelectronics ως εταίρου έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δήλωσε μια τέταρτη πηγή με άμεση γνώση.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει θέσει την παραγωγή τσιπ σε ύψιστη προτεραιότητα, καθώς θέλει να «εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην κατασκευή ηλεκτρονικών» προσελκύοντας παγκόσμιες εταιρείες.

Η Ινδία, η οποία αναμένει ότι η αγορά ημιαγωγών της θα αξίζει 63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, έλαβε πέρυσι τρεις αιτήσεις για τη δημιουργία εργοστασίων στο πλαίσιο ενός προγράμματος κινήτρων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν από την κοινοπραξία Vedanta-Foxconn, μια παγκόσμια κοινοπραξία ISMC, που θεωρεί την Tower Semiconductor ως τεχνολογικό εταίρο, και από την IGSS Ventures με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Το εργοστάσιο της Vedanta JV πρόκειται να δημιουργηθεί στην πολιτεία Γκουτζαράτ, την πατρίδα του Μόντι, ενώ η ISMC και η IGSS δέσμευσαν από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για εργοστάσια σε δύο ξεχωριστές νότιες πολιτείες.

Τρεις πηγές με άμεση γνώση της στρατηγικής δήλωσαν ότι τα σχέδια της ISMC για την εγκατάσταση κατασκευής τσιπ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται επί του παρόντος σε αναμονή, καθώς η Tower δεν μπορούσε να προχωρήσει στην υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών, δεδομένου ότι τα πράγματα παραμένουν υπό επανεξέταση μετά την εξαγορά της από την Intel για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Η συμφωνία εκκρεμεί εν αναμονή των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Μιλώντας για τα σχέδια της Ινδίας στον τομέα των ημιαγωγών, ο αναπληρωτής υπουργός πληροφορικής της Ινδίας Rajeev Chandrasekhar δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του στις 19 Μαΐου ότι η ISMC δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της εξαγοράς της Tower από την Intel και η IGSS ήθελε να υποβάλει εκ νέου (την αίτηση) για κίνητρα. 

Η Tower είναι πιθανό να επανεκτιμήσει τη συμμετοχή της στο εγχείρημα με βάση το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες της με την Intel για τη συμφωνία, είπαν δύο από τις πηγές.

Οι εταίροι της κοινοπραξίας ISMC Next Orbit Ventures δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό και η Tower αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Intel αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η IGSS με έδρα τη Σιγκαπούρη δεν απάντησε, ούτε και το ομοσπονδιακό υπουργείο πληροφορικής της Ινδίας.

Η STMicro αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας Vedanta-Foxconn, David Reed, δήλωσε ότι έχουν συμφωνία με έναν τεχνολογικό εταίρο για τη μεταφορά τεχνολογίας με άδειες χρήσης, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News