Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 13:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Τα προνόμια της ενιαίας αγοράς επεκτείνονται στα δυτικά Βαλκάνια

Κομισιόν: Τα προνόμια της ενιαίας αγοράς επεκτείνονται στα δυτικά Βαλκάνια

Στα δυτικά Βαλκάνια επεκτείνονται τα προνόμια της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν μέσω μιας περιόδου γενικευμένης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα προνόμια της ενιαίας αγοράς σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και η κυβερνοασφάλεια, καθώς και να διευκολυνθούν στο εμπόριο αγαθών και στις πληρωμές.

Μιλώντας στο Φόρουμ της Μπρατισλάβα, το GLOBSEC, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως «κοινός μας στόχος είναι να επιταχύνουμε την πορεία τους προς την Ε.Ε.». Αξίζει να σημειωθεί πως η επέκταση προς την περιοχή υπήρχε ανέκαθεν στην «ατζέντα» της Κομισιόν και ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι σχετικές προσπάθειες είτε καθυστερούσαν είτε αντιμετώπιζαν διάφορα εμπόδια.

«Συνειδητοποιούμε επιτέλους πως δεν είναι αρκετό να περιμένουμε από τους φίλους μας εκτός της Ένωσης να μας προσελκύσουν. Πρέπει και από την πλευρά μας να αναλάβουμε την ευθύνη, ώστε να φέρουμε τα φιλόδοξα μέλη της Ένωσής μας πιο κοντά», δήλωσε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Τα τέσσερα σημεία του σχεδίου

Το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τα δυτικά Βαλκάνια που σκιαγράφησε η πρόεδρος της Κομισιόν θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  1. Θα φέρει την περιοχή πιο κοντά στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.
  2. Θα εμβαθύνει την οικονομική ενσωμάτωση της περιοχής
  3. Θα επιταχύνει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και
  4. Θα ενισχύσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ένταξή τους στο μπλοκ

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο πυλώνα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης για επενδύσεις.

Βέβαια, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι χώρες της περιοχής θα πρέπει και από την πλευρά τους να προσπαθήσουν, ώστε να έχουν πρόσβαση στα νέα προνόμια. «Θέλουμε να προσφέρουμε στα δυτικά Βαλκάνια κάποια από τα προτερήματα της ένταξης εκ των προτέρων. Ωστόσο βέβαια, αυτό σημαίνει επίσης ότι ορισμένες προϋποθέσεις ένταξης θα πρέπει να πληρούνται εκ των προτέρων», δήλωσε η ίδια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν βάζει φρένο στις δαπάνες – Τι σημαίνει

Κομισιόν: Παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης το 2023, πιο σφιχτό ζωνάρι το 2024

Φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι επιθυμητή η αποσύνδεση της ΕΕ από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News